Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bas van den Hemel, nieuwe directeur De Groot en Slot:

"Er zit veel passie, kennis en kunde in de organisatie"

Directeur Bas van den Hemel van De Groot en Slot is trots op de uiensector in het algemeen en De Groot en Slot in het bijzonder. Dit zegt hij in het Uien magazine van het bedrijf. "De Nederlandse uienteelt staat voor grote uitdagingen, maar de sector kan dat aan", zegt hij. "De branche is sterk en innovatief en weet gezamenlijk tot oplossingen te komen. De Groot en Slot speelt daar met een gepassioneerde en professionele organisatie een belangrijke rol in."

Bas van den Hemel vormt sinds 1 april 2023 de tweekoppige directie met Martin Slot, als opvolger van Jeroen de Haas. Van den Hemel is verantwoordelijk voor veredeling, verkoop en innovatie. Hij kwam in 2018 in dienst van De Groot en Slot als manager veredeling. "Een mooie baan", zegt hij. "De Groot en Slot heeft de focus op de ontwikkeling van één type product, dat trok mij destijds in die functie aan. Er zit veel passie, kennis en kunde in de organisatie. Daar houd ik van."

Van den Hemel begon zijn loopbaan bij Pouw Rozen in De Kwakel, waar hij na een snelle leerschool vijf jaar directeur was van de potplantentak. Daarna had hij diverse directiefuncties bij Hobaho. Na zes jaar maakte hij de overstap naar de brandweer, als brandweercommandant in gemeente Maarssen en later als directeur/regionaal commandant van de brandweerorganisatie van provincie Utrecht. "Ik ben sinds mijn studententijd verbonden aan de vrijwillige brandweer", legt hij die carrièreswitch uit. "Het was een mooie tijd en een hele andere wereld dan de tuinbouwwereld."

Parallel met de brandweer
De nieuwe directeur ziet een interessante parallel tussen De Groot en Slot en de brandweer. "We kunnen door het produceren van een voedingsgewas een bijdrage leveren aan het voeden van de wereldbevolking. Door het verkopen van uitgangsmateriaal voor voedsel dragen we bij aan het bestaan van de mens. Bij de brandweer kunnen we soms letterlijk het verschil maken tussen leven en dood. Het zit in mijn karakter dat ik graag van belang wil zijn voor de medemens."

Daarnaast spreekt werken voor een familiebedrijf hem aan. Niet alleen De Groot en Slot, ook Pouw Rozen is een familiebedrijf en Hobaho was dat tot de overname door Bloemenveiling Aalsmeer ook, zegt hij. Ook hier legt hij weer de relatie met de brandweer, die hij als één grote familie ziet. Waar vriendschappen voor het leven worden gesloten en waar je je sterke kanten kan laten zien. "Dat zie ik ook binnen De Groot en Slot terug. Medewerkers kunnen doorgroeien en kennis en kunde opbouwen, waarmee de organisatie verder wordt geholpen."

Nieuw innovatief ras in aantocht
"Als familiebedrijf streeft De Groot en Slot naar langdurige en respectvolle samenwerkingen. Dat zijn de kernwaardes waar we voor staan", aldus Van den Hemel. "De organisatie werkt vanuit een sterke, professionele passie en heeft oog voor duurzaamheid en continuïteit. Het is onze taak en plicht om rassen te ontwikkelen die duurzaam zijn en waarmee telers over de hele wereld uien kunnen telen om mensen te voeden. Grote uitdagingen hierbij zijn klimaatverandering en het strenger wordende middelenbeleid. Dat vraagt om weerbare rassen. Dit vergt de nodige energie van de veredeling en kost tijd en geld."

De Nederlandse uienteelt staat aan de 'vooravond' van een innovatie van De Groot en Slot: een rood ras met resistentie tegen meeldauw en sterk verminderde vatbaarheid voor fusarium. Dat is nieuw, zegt Van den Hemel, die combinatie bestaat nog niet. "Het duurt weliswaar nog een jaar of 3 à 4 voordat de veredeling het ras naar de productie lanceert en dan nog eens 3 à 4 jaar voordat de productie het kan aanbieden aan de verkoop, maar de ontwikkeling is er wel. Dit nieuwe ras levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de uiensector. Het is een mooie innovatie, maar ook één die hard nodig is."

Bron: Uien magazine De Groot en Slot

Voor meer informatie:
De Groot en Slot
1720 AA Broek op Langedijk
+31 (0)226 33 12 00
[email protected]
www.degrootenslot.nl