Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelprijzen in Oekraïne kelderen in februari 30%

Medio februari daalden de aardappelprijzen in Oekraïne voor het eerst sinds oktober 2023 met 16-22 UAH/kg (0,39-0,54 €/kg), wat een daling van 11% betekende ten opzichte van de voorgaande week.

Begin maart, op de groothandelsmarkt Shuvar, werden aardappelen geprijsd op 0,34-0,42 €/kg, wat een daling van 30% vertegenwoordigt ten opzichte van februari 2024 volgens Tetyana Popovych, hoofd marketing bij de groothandelsmarkt voor landbouwproducten in Lviv.

"Deze daling van de prijzen werd geassocieerd met een toename van het aanbod op de markt. Boeren, die de verkoop uitstelden in de hoop op hogere prijzen, begonnen hun voorraden te verkopen vanwege de snelle verslechtering van de kwaliteit van aardappelen in de bewaring," legde Popovych uit.

Eerder, in januari, was er een aanzienlijke prijsstijging met aardappelen die 0,44-0,61 €/kg bereikten. Gedurende die periode waren aardappelprijzen gemiddeld vier keer hoger dan in dezelfde periode in 2023.

Belangrijke factoren die bijdroegen aan de prijsstijging waren de beperkte lokale aardappelvoorraad vanwege relatief lage opbrengsten in veel gebieden en problemen met de kwaliteit van lokale aardappelen. Hoge prijzen stimuleerden import, met name uit Polen.

Op dit moment zijn de aardappelprijzen in Oekraïne drie keer hoger dan de prijzen in 2023.

Bron: rbc.ua

Publicatiedatum: