Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse uienexport -14%

In 2023 keek de Peruaanse uiensector tegen aanzienlijke uitdagingen aan. Wegens tegenvallende weersomstandigheden in de belangrijkste teeltlanden was het aanbod wereldwijd vrij chaotisch. Ondanks periodes van schaarste op de internationale markt bleven de kwaliteitsnormen stevig overeind, wat een uitdaging was voor de Peruaanse sector, die af te rekenen had met overwegend kleine maten en kwaliteitsissues.

De Peruaanse uienexport klokte uiteindelijk af op 259.419 ton, goed voor $104 mln. Maar dat was respectievelijk 14% en 2% minder dan in 2022. De gemiddelde FOB-prijs was $0,4 per kilo, 13% meer dan in 2022, maar die stijging volstond niet om de daling in het volume te compenseren.

De containercrisis in 2020, in combinatie met de overproductie en de stijging van de vrachtkosten, had de Peruaanse sector ertoe aangezet de investeringen in deze teelt te beperken. Het departement Ica leidt de teelt met 51% van het totaal, gevolgd door La Libertad (23%) en Arequipa (13%).

Op internationaal vlak bleef de VS de belangrijkste bestemming voor de Peruaanse uien, hoewel er wat problemen waren met de bevoorrading van die markt vanwege het gebrek aan regen. Er werden 24% minder uien naar de VS verzonden dan in 2022. Europa werd de meest aantrekkelijke bestemming in 2023. De export naar Europa nam met 41% toe en de gemiddelde prijs klom tot $0,54 per kilo, dankzij het exportverbod in Egypte en de opbrengstdaling in Spanje en Italië.

De verzendingen naar andere Latijns-Amerikaanse landen namen af, beïnvloed door de heroriëntatie van de exportstroom naar Europa en het beperkte aanbod vanuit Peru. Naar Colombia, een historisch belangrijke bestemming, werden 28% minder Peruaanse uien verzonden. De gemiddelde prijs was op die markt $0,22 per kilo, 1% minder dan in 2022.

Bron: agraria.pe /Fresh Fruit

Publicatiedatum: