Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer aanbod op sterke uienmarkt

De Mexicaanse uienoogst is van start gegaan en dat brengt enige verlichting op de markt. "Het aanbod van alle uien is momenteel krap, vooral witte en rode uien," zegt Christine Lindner van Alsum Farms & Produce. "Het aanbod zou ook beter moeten zijn zodra Texas begint, wat volgende week het geval zou moeten zijn voor gele uien. Rode en witte uien zouden half maart in Texas moeten beginnen."

Over het geheel genomen is het uienaanbod aanzienlijk lager dan vorig jaar voor alle kleuren, vooral voor witte uien. Dit is grotendeels te wijten aan importlanden zoals Mexico en Canada die de laatste drie tot vier maanden meer hebben gekocht dan normaal. Hoewel het aanbod in alle kleuren afneemt, is dit vooral het geval bij witte uien en worden ook de rode uien steeds schaarser.

Voor Wisconsin betekent dit dat de gele uien dit jaar één tot twee maanden eerder klaar zijn en dat de rode uien al een paar weken geleden zijn geoogst. "Wisconsin begon dit seizoen op tijd, maar de druk van het krappe aanbod in het westen zorgde ervoor dat ons aanbod zich snel verplaatste. Onze oogst van rode en gele uien was ook groter dan normaal, waardoor de populaire middelgrote uien sneller gingen dan normaal," zegt Lindner.

Terwijl op dit moment de gele uien nog steeds uit Wisconsin komen, komen de rode uien uit Washington en Oregon en de witte uien uit Mexico, Washington en Oregon. "De omstandigheden in deze regio's waren redelijk. Mexico heeft watertekorten gehad, wat betekent dat de voorraden uit deze regio kleiner zullen zijn. De oogst is echter van goede kwaliteit," zegt Lindner. De oostkust levert op dit moment ook.

Westen stuwt vraag
Wat de vraag betreft, is het niet verrassend dat deze sterk is voor uien. "Vooral voor grote en middelgrote gele uien in consumentenverpakkingen. Het westen blijft de belangrijkste factor die onze vraag omhoog stuwt," zegt Lindner.

Dit alles betekent dat de prijzen zijn blijven stijgen, hoewel het de afgelopen twee weken langzamer is gegaan. "Ze zijn zeker een stuk hoger dan een jaar geleden. We hebben in lange tijd niet zo'n goeie uienmarkt gehad!" zegt ze.

Ze merkt op dat het momenteel de grootste uitdaging is om uien te vinden tegen een goede prijs en met een goede kwaliteit. "Telers kennen de markt en zullen extreme prijzen vragen, zelfs als de kwaliteit verdacht is."

Vooruitkijkend ziet ze de prijzen iets dalen met de komst van Texas-uien deze maand. "De prijzen zullen hoger zijn dan vorig jaar, maar zouden moeten dalen met € 3 tot € 5 per 50 kg voor alle kleuren. We kunnen tegen kwaliteitsproblemen aanlopen als de opslagoogst ten einde loopt," zegt Lindner.

Voor meer informatie:
Christine Lindner
Alsum Farms & Produce
Tel.: +1 920 348 6774
[email protected]
www.alsum.com

Publicatiedatum: