Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Noord extreem teleurgesteld in onteigeningsplannen Zuid-Holland

In de provinciale staten van Zuid-Holland wordt woensdag 6 maart een voorstel besproken om gedwongen onteigening van boeren mogelijk te maken. Dit willen zij doen zodat zij meer natuur kunnen realiseren voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN). LTO Noord is extreem teleurgesteld in het voornemen om boeren gedwongen te onteigenen. "Dit is een keiharde klap in het gezicht van boeren en tuinders in Zuid-Holland. De zoveelste klap. Wanneer houdt het op?", zegt Arie Verhorst, voorzitter van LTO Noord Zuid-Holland.

De provincie is voornemens om tientallen boeren in de gemeenten Zuidplas, Alblasserdam, Molenlanden, Goeree-Overflakkee en Voorne aan Zee gedwongen te onteigenen. Daarbij wekken zij de indruk dat dit in het belang van de boeren zelf is.

"Het is juist volledig tegen het belang van boeren. Op het moment dat je gedwongen onteigend wordt, ben je als boer vogelvrij. Je wordt onder druk gezet en in een fuik gedreven. Je kan een verbod krijgen om je eigen grond, je eigen huis te betreden. Dat is enorm heftig en heeft een grote impact op boeren en hun gezinnen", aldus Arie Verhorst.

Onbetrouwbaar bestuur
In het coalitieakkoord staat dat er geen gedwongen onteigening plaats zal vinden ten behoeve van stikstofreductie. Door nu gedwongen onteigening in te zetten ten behoeve van 'natuur', lijkt het provinciebestuur een geitenpaadje te hebben gevonden om onder hun eigen beloftes uit te komen. 'Je wordt gewoon in de maling genomen. Boeren dachten dat met een coalitie van onder andere BBB en VVD en de gedane beloftes, dat er geen gedwongen onteigening plaats zou vinden. Maar zij komen van een koude kermis thuis. We zijn extreem teleurgesteld. Ook in deze partijen', zegt Arie Verhorst.

ZH-PLG
Net zoals de andere provincies heeft Zuid-Holland een Programma Landelijk Gebied, het ZH-PLG. Hierin wordt samengewerkt tussen alle partners aan de belangen van natuur, water, stikstof en klimaat. Opgaven met betrekking tot de NNN zouden onderdeel uitmaken van de ZH-PLG. De provincie heeft ervoor gekozen om dit geen onderdeel meer te laten zijn van de ZH-PLG. Hiermee wordt het mogelijk om in plaats van een gezamenlijke aanpak, te gaan voor een dicterende top-down aanpak. Het creƫren van NNN-gebieden heeft daarnaast niet alleen impact op de boeren die gedwongen onteigend worden. Ook boeren tegen deze gebieden aan vrezen dat hun toekomstige bedrijfsvoering op slot wordt gezet, vanwege de schaduwwerking van deze gebieden.

'Het is allemaal heel onlogisch. Met deze stap van de provincie wordt het belang en de draagvlak van de ZH-PLG volledig ondermijnd. Ik hoop dat de provincie alsnog tot inkeer komt. Zodat we weer kunnen werken aan een gezamenlijke aanpak', aldus Arie Verhorst.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: