Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijzen op Keniaanse uienmarkt op peil

In recente tijden kampt Kenia met een aanzienlijk uientekort, voornamelijk als gevolg van ongunstige weersomstandigheden in Tanzania, de belangrijkste herkomst van uien voor dit land. De hevige regenval heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van de aanvoer uit Tanzania, wat een domino-effect heeft op de lokale Keniaanse markt en daarbuiten. Deze situatie heeft onbedoeld Keniaanse uientelers in staat gesteld meer controle te hebben over de prijszetting, terwijl in het verleden makelaars overwegend de marktprijzen dicteerden.

Joseph Waiganjo, een uienteler uit Laikipia County, is optimistisch over de veranderende marktdynamiek. Hij merkt op dat Keniaanse handelaren hogere prijzen bieden vanwege de concurrentie van kopers uit heel Oost-Afrika. De schaarste aan uien in Tanzania, door zware regenval, heeft de regionale vraag naar Keniaanse producten verhoogd. Charles Wambugu, een exporteur op de Marikiti-markt in Nairobi, wijst op de uitdagingen door aanhoudende regenval in Tanzania en de impact van wisselkoersschommelingen tussen de Keniaanse en Tanzaniaanse valuta, wat de handel compliceert.

Bovendien geven consumenten de voorkeur aan Tanzaniaanse uien boven Keniaanse, omdat Tanzaniaanse telers betere teeltpraktijken toepassen, wat resulteert in een langere houdbaarheid van hun uien na de oogst. De onderbreking van de leveringen uit Tanzania heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de uienprijzen in Kenia, waardoor telers hun producten nu tegen hogere tarieven kunnen verkopen. Deze verandering brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee voor Keniaanse uientelers, waaronder problemen met bulkinkoop vanwege de vele kleinschalige telers en logistieke hindernissen bij het verzamelen van producten.

Bron: nation.africa

Publicatiedatum: