Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tsiourvas, Groothandelsmarkt Stuttgart:

"Lichte groei primeuraardappelen Cyprus"

Het aardappelseizoen in Cyprus is dit jaar goed van start gegaan, vertelt Marco Stahl, gespecialiseerd importeur en directeur van Tsiourvas, gevestigd op de groothandelsmarkt in Stuttgart. "We zijn het nieuwe seizoen voor Kerst begonnen en konden goede volumes afzetten. Zoals elk jaar het geval is, was de vraag in januari matig en was er een gebrek aan product in februari, wat deels te wijten was aan de zware regenval op Cyprus. Hierdoor was het niet mogelijk om elke week te oogsten, wat op zijn beurt leidde tot een relatief krappe aanvoersituatie vanaf eind januari tot nu toe."


Marco Stahl is gespecialiseerd in de import en distributie van Cypriotische consumptieaardappelen.

Goede uitgangspositie voor primeuraardappelen uit Cyprus
Met mooi, zonnig weer komt de oogst op het eiland in de Middellandse Zee nu geleidelijk weer op gang, vervolgt Stahl. Er worden nu voorbereidingen getroffen voor de oogst van de zogenaamde Spring Crop, terwijl de Pre-Spring oogst zichtbaar aan het opraken is. "In het seizoen 22/23 gooide de vorst roet in het eten en leidde tot kleinere volumes en een relatief hoog percentage drielingen. Dit jaar daarentegen zijn de voortekenen veel beter: er is voldoende water en we hadden geen last van vorst in de groeifase. Al met al zullen we goede volumes en kwaliteiten hebben, d.w.z. een mooi aandeel van het felbegeerde medium kaliber. In dit opzicht heb ik er vertrouwen in dat we over de hele linie op tijd voor Pasen primeuraardappelen zullen kunnen aanbieden." Vanuit afzetperspectief zijn de algemene omstandigheden ook erg gunstig. "We hebben te maken met een relatief schone markt. Oude consumptieaardappelen van eigen teelt zijn beschikbaar in behapbare aantallen tegen overeenkomstig hoge prijzen. Cypriotische primeuraardappelen zullen de komende twee weken slechts in kleine aantallen beschikbaar zijn, wat betekent dat we de groothandelsmarkten in Duitsland momenteel slechts één keer per week kunnen bevoorraden."

"We hebben in Cyprus voornamelijk het ras Annabelle geteeld, omdat dit erg populair is bij klanten vanwege de gladde schil en mooie vorm", aldus Stahl. Het ras groeit ook erg snel, zodat er tijd gewonnen kan worden en er voor Pasen product beschikbaar is. "We importeren ook de rassen Spunta, Marabel, Monique, Capucine en Emanuelle, maar deze kunnen later geoogst worden. We telen al bijna 50 jaar op Cyprus en leveren het product aan groothandelsmarkten, groothandelaars en supermarkten." De Cypriotische aardappelen zijn meestal beschikbaar tot juni, rond het begin van de Duitse primeuraardappeloogst.

Aardappelteelt op Cyprus

Lichte volumestijging verwacht
Over het algemeen is de Cyprus specialist positief over de toekomst. "Een uitdaging zal echter de kostenstijging zijn, die beide partijen zal treffen. We willen onze klanten een mooi, betaalbaar product blijven aanbieden", zegt Stahl. "Cypriotische aardappeltelers hebben ook te maken met hogere kosten, bijvoorbeeld op het gebied van zaaigoed. Daarom is het des te belangrijker dat we elk jaar redelijke prijzen voor het product realiseren, zodat de aardappelteelt interessant blijft voor de nieuwe generatie telers. Al met al zijn de importvolumes voor de Duitse markt de afgelopen jaren redelijk constant gebleven. Voor het seizoen van dit jaar verwachten we echter een lichte volumestijging."

Voor meer informatie:
Marco Stahl
Tsiourvas GmbH & Co. KG
70327 Stuttgart - Duitsland
Tel: +49 (0)711 90110811
[email protected]
www.tsiourvas.de

Publicatiedatum: