Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom dalen de uienprijzen opnieuw in Oekraïne, Polen, Moldavië en Oezbekistan?

Analisten van EastFruit melden een algemene daling van de uienprijzen in de regio vorige week, een trend die indruist tegen de verwachtingen gezien het begin van de nieuwe uienoogst in de zuidelijke gebieden van Centraal-Azië en het aanhoudende tekort aan uien in West-Europese landen.

Vorige week daalden de groothandelsprijzen voor uien in Moldavië, Polen en Oezbekistan. De markt in Oekraïne bleef stabiel qua gemiddelde prijzen; echter, de laagste prijspunten zagen een opmerkelijke daling, toegeschreven aan een toestroom van uien van lagere kwaliteit.

Andriy Yarmak, een econoom bij de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), werpt licht op de marktdynamiek: "De prijzen van uien volgen een cyclisch patroon, wat gebruikelijk is voor veel landbouwproducten. Meestal bereiken de prijzen hun hoogtepunt tegen het einde van het seizoen, wat de aandacht trekt en nieuwkomers naar de markt lokt. Deze nieuwkomers kiezen vaak voor wat zij zien als een eenvoudiger onderneming: het kopen van uien tijdens de oogst om ze later met winst te verkopen na een opslagperiode van 4-5 maanden. Ze baseren hun strategie op gegevens van het vorige seizoen, wat een misstap kan zijn, omdat deze informatie alleen niet voldoende is voor een geïnformeerde besluitvorming."

Yarmak gaat verder in op de uitdagingen waar deze wederverkopers mee te maken krijgen, vooral na een seizoen met hoge prijzen: "Ze stuiten op een vijftal tegenslagen:

  1. prijzen van uien ten tijde van de oogst zijn nog steeds relatief hoog, wat de doorverkoopmarges verkleint;
  2. een toename in vraag van mede-wederverkopers drijft de aankoopprijzen op;
  3. huurtarieven voor opslag stijgen naarmate meer handelaren uien willen opslaan, wat potentiële winsten uitholt;
  4. boeren, anticiperend op lucratieve opbrengsten, stellen verkoop uit, wat prijsstijgingen tijdens en na de oogst verergert;
  5. vaak zijn de uien die direct na de oogst worden verkocht, die minder geschikt zijn voor langdurige opslag, een detail dat door wederverkopers die geen kennis hebben over uien, over het hoofd wordt gezien.

Daarom neemt de kans op winst uit de doorverkoop van uien in het voorjaar aanzienlijk af, al vanaf het stadium van verwerving," concludeert Yarmak.

Recente prijsanalyses van EastFruit laten zien dat, terwijl we medio maart benaderen, de uienprijzen in Oekraïne, Oezbekistan en Polen gestabiliseerd zijn, vergelijkbaar met die tijdens het oogstseizoen. Moldavië vormt hierop een uitzondering, met prijzen die 10-20% boven het oogstniveau zweven, hoewel ze een neerwaartse trend vertonen. Deze prijsstabiliteit suggereert dat het opslaan van uien dit seizoen niet winstgevend is geweest, waarbij opslagverliezen zelden onder de 10% dalen. De financiële haalbaarheid van uienopslag hangt ook af van extra kosten zoals faciliteitshuur, financiering van aankopen, arbeid en transport, die potentiële winsten verder verminderen. Analisten van EastFruit schatten dat om deze kosten te compenseren, de uienprijzen vanaf het begin van de opslag met minstens 25-30% moeten stijgen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: