Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jelmer Elzinga van Waterman Onions: "Blijf uien in de bewaring controleren!"

Meer gele uien dan vooraf gedacht

Oogst 2023 was bijzonder uitdagend door het late zaaiseizoen als gevolg van een nat voorjaar. Vervolgens was het extreem droog, maar na het einde van het groeiseizoen werd het juist weer extreem nat. Inkoper Jelmer Elzinga van Waterman Onions bespreekt in deze update welke invloed het heftige groeiseizoen heeft op de uien in bewaring.
"We zien dat naast de gebruikelijke issues in de bewaring ook dat de uien onder invloed van dikhalzen of forse bacterie aantasting behoorlijk beginnen te kiemen. Daarom is ons advies: blijf uw opgeslagen uien regelmatig controleren", vertelt Jelmer. "Drogen is dit seizoen topsport en ook de relatief hoge temperaturen werken ons tegen."

Markt
De afzet van gele uien blijft dit seizoen fors achter op vorig jaar. Er is ruim 130.000 ton minder geëxporteerd in dezelfde periode in vergelijking tot vorige oogst. Dit bericht werd onlangs aangevuld door de CBS-cijfers die bruto iets hoger uitvielen. Een korte rekensom maakt dat er weleens meer uien kunnen zitten dan dat de sector vooraf had gedacht. Hierdoor staat de laatste weken markt onder druk. Het is wachten op vraag uit Europa of andere nieuwe exportmogelijkheden.

Terwijl de verkoop van gele uien momenteel rustig is, is de prijs van rode uien extreem hoog. Minder areaal en een matige opbrengst zorgen voor veel vraag naar rode uien. Vooral grove rode uien zijn zeer gewild en daardoor zijn de prijzen in de afzet hoog. "We houden deze marktbewegingen goed in de gaten. In andere regio's in de wereld zal door de hoge prijzen mogelijk meer en eerder aanbod van rode uien komen."

Vooruitblik 2024
"Het lijkt erop dat ondanks het wegvallen van Vydate komend seizoen er toch uitbreiding komt van het areaal" aldus Jelmer. Zowel in Nederland als over de grens. Als het volledige areaal wat gezaaid gaat worden tot volle wasdom komt kunnen we wel weer eens een jaar van overschotten tegemoet gaan. Echter, de weersomstandigheden van de laatste maanden suggereren dat het wederom een bijzonder jaar gaat worden."

Voor meer informatie:
Waterman Onions
T: 0527 – 617 496
[email protected]
www.waterman-onions.nl

Publicatiedatum: