Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De spotsprayer als innovatie in de uienteelt"

Het afgelopen teeltseizoen werd de spotsprayer in veel uienpercelen 'gespot', voornamelijk om aardappelopslag te bestrijden. Het bedrijf Doorgrond.nl importeert de Zwitserse machine, die met behulp van algoritmes onkruiden en opslag herkent in diverse gewassen. De Groot en Slot nodigde het bedrijf op diverse demo's uit om uitleg te geven over de werking van de machine. Uien magazine vroeg twee loonwerkers om hun ervaringen te delen.

Profytodsd - Loonbedrijf in Emmeloord
Profytodsd schafte in 2022 als eerste loonbedrijf in Nederland de EcoRobotix aan. Volgens Douwe Dijkstra en Frans van Egmond zag het bedrijf kansen in het spotspray systeem. "We vinden het belangrijk bij te blijven met de nieuwste toepassingen en technieken, zodat we deze aan onze klanten kunnen aanbieden."

In het begin was het voor Profytodsd wel even wennen, omdat de ervaring bij dealers op dat moment nog ontbrak. De software is inmiddels verbeterd en daarmee ook de resultaten. Het bedrijf heeft de machine in het afgelopen seizoen vooral ingezet voor aardappelopslag in uien en bieten. "Met de machine wordt veel tijd bespaard en in de meeste gevallen werkt deze net zo nauwkeurig als met de hand stippen", aldus Dijkstra.

Om die reden is de machine ook in diverse gewassen ingezet tegen onkruid. Als voorbeeld noemt Van Egmond ridderzuring in grasland. "De late, grotere onkruiden in bijvoorbeeld percelen zaaiuien wilden slecht dood gaan. De spotsprayer pakt alleen onkruiden en omliggende uien. Deze uien worden wel geremd, maar het betreft slechts een klein percentage." Andere voordelen van de machine worden vooral in middelenbesparing, het minder vaak raken van het gewas, de snelheid en daarmee de capaciteit gezien. Profytodsd geeft aan dat telers ook het afgelopen seizoen verbaasd en positief waren over de inzet. "De toepassing is gewild en de vraag ernaar zal toenemen. Het middelenpakket wordt kleiner en het moment en de manier waarop een middel wordt toegepast, wordt belangrijker", vertelt Dijkstra.

Arbeid wordt schaarser en duurder. Als de EcoRobotix personeelsinzet overbodig maakt, is dat winst, aldus Van Egmond. Als nadeel noemt hij dat veel telers tegelijk willen als het onkruid groot genoeg is en het gewas nog klein. Dit is vaak een korte periode in het jaar en weersomstandigheden zoals regen en wind maken de tijd van inzet krapper. In de toekomst verwacht Profytodsd dat er ook ziektes met de machine worden herkend, waardoor deze nog breder inzetbaar zal zijn.

Maar, aldus Profytodsd, "voor een goede toepassing blijft het belangrijk om kennis en ervaring van machine en middelen te hebben, voor het beste resultaat met de minste schade aan het gewas."

Samuel Rase - Ateliers Rase in Eghezée (Wallonië/België)
Samuel Rase is eigenaar van Ateliers Rase in Eghezée, Wallonië. Dit bedrijf is dealer van landbouwmachines van het merk Grimme. Daarnaast heeft Rase een akkerbouwbedrijf, waar uien een vaste plaats in het bouwplan hebben.

In januari 2023 heeft Rase een spotsprayer van EcoRobotix aangeschaft, samen met drie andere telers en met wie hij een machinering heeft (gezamenlijk machines aankopen en gebruiken) en hij samen de uitbating en het gebruik van de machines doet. Het idee om een spotsprayer aan te schaffen, werd geboren nadat ze in 2022 merkten dat de chicorei bij een naburige bioteler beter stond dan de chicorei bij hen. Zij redeneerden al snel dat hogere druk en remmend effect van herbiciden hier de oorzaak van waren en besloten dat het gebruik hiervan naar beneden moest.

In 2023 gingen ze voor het eerst aan de slag met de spotsprayer. Om ervaring op te doen, kozen ze ervoor de spotsprayer in het eerste jaar enkel op hun eigen percelen in te zetten. De eerste toepassingen gebeurden in de bieten en chicorei. Later in het seizoen werd de machine ook succesvol gebruikt in uien en boontjes. Daarnaast was er de ambitie om in wortelen met de spotsprayer aan de slag te gaan, maar het programma en algoritme voor wortelen kwam te laat in het seizoen, waardoor de machine dit jaar nog niet in deze teelt kon worden ingezet.

De eerste ervaringen met de spotsprayer zijn veelbelovend. Dankzij de pleksgewijze bestrijding van onkruiden werd veel minder product gebruikt. Rase berekende dat dankzij de inzet van de machine het gebruik van herbiciden met 70 procent kon worden verminderd; op sommige percelen kon wel tot 90 procent worden bespaard. Daarnaast waren de telers verrast door de grote precisie van de machine, waardoor er bijna geen gewasschade was. Deze sterke besparing op middelen en de sterke beperking van fytotoxiteit noemen zij dan ook als grootste voordelen van de spotsprayer.

De vier telers hebben de machine dit jaar op hun eigen percelen ingezet, maar ze merken ook veel interesse bij andere telers in de buurt. Vooral voor in groenten, die toch vaak sterkere gewasreactie tonen op de gebruikte herbiciden. Er wordt nog getwijfeld of de machine vanaf het begin van de onkruidbeheersing kan worden ingezet. Momenteel zien Rase en zijn collega's de spotsprayer vooral als een oplossing om te corrigeren tegen bepaalde onkruiden die niet worden meegenomen of overblijven in het normale systeem.

Als belangrijkste nadeel van de spotsprayer wijst Rase op het rendement van de machine. Als alles goed loopt, kan met de machine een maximaal rendement van 3 ha per uur worden gerealiseerd, waardoor er een beperking is in het aantal hectares dat het apparaat aankan. Een ander nadeel is dat door het lagere rendement het product of de productmix langer in de tank aanwezig is. Daardoor krijgt het de kans uit te zakken en kan de effectiviteit dalen. Door het steeds smaller wordende middelenpakket verwacht Samuel Rase dat toepassingen met de spotsprayer in de toekomst sterk gaan toenemen: als de algoritmes nog preciezer worden, gaat de machine nog beter en preciezer werken. De spotsprayer zal in de toekomst ook in moeilijkere en fijnbladigere teelten, zoals wortelen, succesvol worden ingezet.

Bron: Uien magazine De Groot en Slot