Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tweede Kamer wil belastingverhoging

Grootverbruikers drinkwater betalen amper belasting

Dit jaar loopt de schatkist zo'n 107 miljoen euro mis doordat bedrijven veel minder belasting over hun drinkwaterverbruik betalen dan huishoudens. Ondanks dat ze miljoenen kubieke meters drinkwater verbruiken, betalen bedrijven als Heineken en DSM maximaal 126 euro belasting per jaar. Dat moet anders, vindt een groot deel van de Kamer. RTL Nieuws schrijft erover. De Tweede Kamer beraadt zich op aanpassen van de regels.

126 euro is momenteel het maximale bedrag dat iedereen, huishouden of grootverbruiker, dit jaar kwijt is aan de belasting op leidingwater, afgekort Bol. Per kubieke meter water, dat is 1000 liter, betaal je dit jaar 42 cent aan je drinkwaterbedrijf, exclusief btw. Dat is tot een grens van 300 kubieke meter water.

Van de totale waterbelastingopbrengst van 309 miljoen euro, wordt 287 miljoen opgehoest door huishoudens, ervan uitgaand dat vrijwel niemand boven de grens van 300.000 liter gaat.

Dat betekent dat het bedrijfsleven over 316 miljoen kuub water slechts 22 miljoen euro belasting betaalt. Dat komt neer op iets meer dan 7 procent van de totaalopbrengsten.

Foto index: Photo 29245008 © Juri Samsonov | Dreamstime.com

Publicatiedatum: