Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groter aanbod akkerbouwbedrijven snel verkocht

In 2023 was het aantal koop gezette akkerbouwbedrijven ruim 30. Dit hangt samen met het gebrek aan bedrijfsopvolging en de hoge grondprijzen. In 2023 was deze meer dan 91.000 euro per hectare, een stijging van 7,6% ten opzichte van 2022. De grote grondvraag leidt ertoe dat akkerbouwbedrijven zeer snel worden verkocht.

Schaarse grond heeft geleid tot meer dynamiek in de aan- en verkoop van agrarische bedrijven. De prijs per hectare agrarische grond is in 2023 met 7,4% gestegen tot bijna 80.000 euro. Tussen 2019 en 2023 bedraagt deze stijging zelfs 28%. In 2023 zijn 400 agrarische bedrijven te koop gezet, een stijging van 11% ten opzichte van 2022. Vergrijzing en het gebrek aan bedrijfsopvolging leiden ertoe dat agrarische ondernemers hun bedrijf verkopen aan collega's of kiezen voor een beëindigingsregeling van de overheid voor de stikstofproblematiek. De populariteit van mooi gelegen landelijke woningen is groot. Het aanbod ervan is laag. Kopers betaalden in 2023 gemiddeld 657.000 euro. Deze informatie en cijfers zijn afkomstig uit de rapportage Vastgoedmarkt in beeld - Agrarisch & Landelijk - 2023 in feiten en cijfers, een publicatie van NVM Agrarisch & Landelijk.

Bron: NVM

Publicatiedatum: