Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Afgelopen jaar zo'n 40.000 uien beoordeeld in de Hotbox"

Het Hotbox seizoen zit er weer op bij De Groot en Slot. "Eind januari is het laatste monster beoordeeld. Het afgelopen jaar is de Hotbox capaciteit verdubbeld en dat was wel nodig. Want er lagen nu ruim twee keer zoveel monsters in, wat neerkomt op meer dan 400 zakken. Dit betekent dat er zo'n 40.000 uien zijn beoordeeld", zo laat het bedrijf weten.

Hoe gaat het in z'n werk?

"Verschillende dealers wisten onze service goed te vinden. Zij hebben monsters verzameld bij hun telers en hebben deze samen met de accountmanager beoordeeld op locatie in Broek op Langedijk", zo gaan ze verder.

"Twee studiegroepen uit het noorden, Uinieke en Studiegroep Oldambt, hebben de beoordeling van hun eigen uien als zeer leerzaam ervaren. Ook andere bedrijven uit de uiensector leverden materiaal voor de Hotbox aan van eigen proeven om deze te beoordelen. Zelfs vanuit Frankrijk werden monsters aangeleverd. De capaciteitsuitbreiding van de Hotbox kwam dus heel goed van pas!"

Teler aan het woord:
Een van de accountmanagers uit het zuidwesten kwam tijdens het beoordelen van een Hotbox monster veel schot tegen. Tijdens de terugkoppeling bij de teler sneden ze samen op de box een aantal uien. De teler was zich er namelijk niet van bewust dat zijn partij 'onrustig' was.

De teler: "Gelukkig was de kiem nog niet heel ver gevorderd en kon ik de partij nog verkopen. Weliswaar niet voor de hoofdprijs, maar ik heb er nog wel een mooie prijs voor kunnen maken. Ik ben dan ook blij dat ik gebruik heb gemaakt van de Hotbox service en kan nu al zeggen dat ik volgend jaar zeker weer gebruik wil maken van deze service van De Groot en Slot."

Het team van De Groot en Slot: "Terugkijkend kunnen we voor dit jaar concluderen dat er opvallend veel uien waren waarbij het leek alsof er een huid in de nek groeide (zie foto). Dit komt wel vaker voor bij uien met een wat dikkere nek. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt omdat ze niet goed gestreken zijn. In voorgaande jaren kwam Fusarium veel vaker voor. Ook dit jaar kwamen we Fusarium tegen maar zagen we vooral (niet helemaal verrassend) veel uien met bacterie."

Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum: