Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moldavië verwacht recordoogst uien en andere groenten

Vertegenwoordigers van groentezaadbedrijven in Moldavië meldden dat de vraag naar zaden in januari-februari 2024 bijzonder traag was. Deze trend werd ook waargenomen door leveranciers van aardappelpootgoed, die zelfs vreesden voor een mogelijke daling van de arealen voor deze gewassen in 2024. Echter, vanaf maart is er een merkbare verandering in de situatie opgetreden.

In 2023 zijn zelfs boeren in Moldavië die voorheen niet betrokken waren bij groenteteelt, vaak begonnen met het telen van op zijn minst wat uien. Hierdoor is er naar schatting een oppervlakte van ongeveer 2,5-3,0 duizend ha met uien in Moldavië, wat het grootste geregistreerde areaal ooit was.

Als gevolg hiervan zijn tijdens de oogst de prijzen voor uien van lage kwaliteit van onervaren telers ingestort, en vervolgens gedurende de herfst en de eerste wintermaand op een relatief laag niveau gebleven in vergelijking met de prijzen van het vorige seizoen. In deze context werden sommige groentetelers misleid door de verwachting van hoge winsten en waren ze niet haastig om zaden in te slaan om te zaaien in de lente.

De situatie bleek echter niet zo slecht te zijn als verwacht. De groothandelsprijzen voor uien in Moldavië waren eigenlijk de hoogste ooit, met uitzondering van het abnormale voorgaande seizoen. Het was zeker beter dan in Centraal-Azië, waar boeren uiteindelijk uien moesten wegdoen als voer voor de schapen.

Daarom was er in de tweede helft van maart enige opleving in de markt van zaden. Gezien de wereldwijde daling van de graanprijzen, zouden uien nog steeds veel meer geld opleveren voor de boeren dan graan.

Daarom sluiten zaadbedrijven de mogelijkheid niet uit dat in de komende drie tot vier weken, de verkoop van uienzaad het niveau van 2023 zal bereiken of zelfs zal overtreffen. Ook zal waarschijnlijk de verkoop van zaden en dienovereenkomstig het areaal voor wortelen en bieten op het niveau van vorig jaar blijven. Aardappelgewassen voor de oogst van 2024 kunnen met 10-15% worden verminderd.

Over het algemeen zullen veel professionele groentetelers dit jaar een deel van hun land omzetten van de productie van lang houdbare groenten naar de teelt van tomaten, zoete paprika's, meloenen en watermeloenen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: