Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
15 rassen in drie segmenten vroegheid

Rassenvergelijkingsproef voor tweedejaars plantuien van start

Tholen - De rassenproeven voor de zaaiuien voert het Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC) - de laatste jaren in opdracht van Uireka - al sinds 2005 uit. Gisteren vond echter een primeur plaats met het planten van de tweedejaars plantuien voor de rassenvergelijking. "We zien een toename van de plantuien in het zuidwesten en willen daar als UIKC graag op inspelen", vertelt Luc Remijn.

Het UIKC ging met het plan de boer op en vond Top Onion Group / Hazera, Broer BV / De Groot en Slot en Kesselaar als deelnemers bereid om aan de proeven mee te doen. Donderdag werden 15 verschillende rassen, in drie stadia van vroegheid aangeplant.

Voor het vroege segment betreft dit de rassen Troy, Jetset, Jagro, Griffo en Lustar, Crusado, Goblin en Contado. Voor het middelvroege segment zijn dit de rassen Centurion, Tarmo, Cupido en Corado en voor het late segment de rassen Sturon, Setton en Hercules.

"De omstandigheden waren goed. We hebben hier in Colijnsplaat de beschikking over malse grond. Woensdag hebben we de grond opengetrokken en klaargelegd en gisteren zijn de plantjes, allemaal op het zelfde tijdstip de grond ingegaan met behulp van de precisieplantmachine van Broer", vertelt Luc.

Er zijn rond de 20 plantjes per strekkende meter aangeplant, geselecteerd op de grootte van 14-17 millimeter. Alle planten werden niet ontsmet aangeleverd en zijn dus door hetzelfde ontsmettingsbad gegaan. Er zijn rond de 20 plantjes per strekkende meter aangeplant.

"De vroegheid bepalen we op een tweetal momenten, bij het strijkmoment en bij 30-20% groen loof. De opbrengstbepaling van de plantuien is lastiger dan de zaaiuien omdat je geen gelijk oogstmoment hebt. We gaan de uien onder meer beoordelen op sortering en huidvastheid."

Of de proef ook zal resulteren in een Rassenlijst Plantuien, is volgens Luc nog te vroeg om te zeggen. "Maar de intentie is om de proef in elk geval drie jaar uit te voeren. De bedoeling is ook om een inloopmiddag te organiseren in samenwerking met de opdrachtgevers bij het proefveld in de eerste helft van juli. Verder willen we ook op de Uiendag op donderdag 29 augustus aandacht besteden aan de resultaten van de plantuienrassen."

De rassenproeven voor de zaaiuien vinden dit jaar wederom plaats in Colijnsplaat, Dronten en Schoonloo.

Voor meer informatie:
Luc Remijn
UIKC
T +31 186 57 30 11
M +31 6 53 26 11 72
L.Remijn@delphy.nl
www.uikc.n