Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Multifunctionele Landbouw in beeld bij ministeries"

Vanuit het ministerie van LNV en EZK brachten woensdag 20 maart 17 ambtenaren een bezoek aan drie MFL-bedrijven. LTO Multifunctionele Landbouw kijkt terug op een geslaagde dag, waarbij kansen & uitdagingen zijn benoemd en er een oproep is gedaan tot financiƫle ondersteuning van het transitiepad MFL, zo meldt LTO.

Er werd een bezoek gebracht aan Boerderij Veld-Zicht te Hekendorp (agrarische kinderopvang en woonzorg), Zorgkwekerij Bloei te Pijnacker (dagbesteding en boerderijwinkel) en Boerderij Akkerlust te Leidschendam (agrotoerisme, korte ketenverkoop, boerderijeducatie, agrarisch natuurbeheer en energielevering aan derden). Daarmee zijn alle MFL-subsectoren belicht in combinatie met plantaardige of dierlijke sectoren.

"Geef MFL een impuls"
De sector heeft volop groeikansen: het voorziet in een behoefte van de samenleving, zorgt voor leefbaarheid en werkgelegenheid op het platteland en verbindt boer en burger. Als ondernemer kun je er een aanvullend verdienmodel mee creƫren, mits de locatie en het ondernemerschap er naar zijn. De sector loopt echter ook tegen belemmeringen aan, met name op het gebied van vergunningverlening en financiering. Beleid voor MFL ontbreekt bij veel gemeenten. Daardoor is er geen ruimte voor MFL in omgevingsplannen.

Door het ontbreken van kengetallen is financiering ook vaak een uitdaging. Tijdens het werkbezoek werden ruimtelijke ordening, financiering en wet- en regelgeving dan ook benoemd door alle ondernemers, en komen ook terug in het position paper van de vakgroep. "MFL is tot transitiepad benoemd door het ministerie van LNV, de SER, LTO en komt terug in alle vier de toekomstscenario's van de Rabobank. Er dient niet alleen ondersteuning te zijn voor technische innovaties, maar ook voor sociaal-economische, zoals MFL", stelt Bart Pijnenburg, voorzitter van de vakgroep.

Nadere kennismaking
Het werkbezoek was tevens een goede aanleiding om nader kennis te maken. Daarbij deden alle ondernemers met klem een oproep richting de overheid tot perspectief en duidelijkheid voor de agrarische sectoren. Zonder kwekerij of melkveehouderij valt de kern van het bedrijf weg. Ook gaven zij aan veel werkplezier te halen uit de extra activiteiten die zij op de boerderij waren gestart.

In een presentatie lichtte Bart Pijnenburg de inzet van de Vakgroep toe. Bart: "We kijken terug op een geslaagde dag en zullen aandacht blijven vragen voor de kansen en uitdagingen in de MFL."

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: