Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vrijhandelsakkoord Nieuw-Zeeland-EU treedt in werking op 1 mei

Het parlement van Nieuw-Zeeland heeft de Vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie goedgekeurd. Deze overeenkomst zal vanaf 1 mei van kracht zijn, na een meerderheidsstemming waarbij alleen Te Pāti Māori tegenstemde. Te Pāti Māori is een politieke partij in Nieuw-Zeeland die zich richt op kwesties die specifiek relevant zijn voor de Māori-bevolking, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland.

De Europese Unie heeft haar ratificatie afgerond, waarmee de deal klaar is voor implementatie. Deze overeenkomst betekent de afschaffing van 91 procent van de tarieven op Nieuw-Zeelandse export naar de EU, een cijfer dat uiteindelijk 97 procent zal bereiken. Onmiddellijke tariefafschaffingen zullen exportproducten ten goede komen, waaronder kiwi's, wijn, uien, appelen, mānuka honing, gefabriceerde goederen, de meeste vis en zeevruchten, en andere tuinbouwproducten.

De deal belooft aanzienlijke quotaverhogingen, die de jaarlijkse exportinkomsten met meer dan $600 miljoen kunnen verhogen. Handelsminister Todd McClay benadrukte het belang van deze overeenkomst om het speelveld voor Nieuw-Zeelandse bedrijven in Europa gelijk te trekken, met nadruk op de afschaffing van tarieven op belangrijke exportproducten zoals kiwi's en zeevruchten, wat aanzienlijke besparingen voor deze industrieën zal opleveren. De overeenkomst markeert ook de eerste keer dat meer dan 70 procent van de Nieuw-Zeelandse exporteurs wordt gedekt door vrijhandelsovereenkomsten, waardoor hun marktkansen worden verbreed.

Bron: rnz.co.nz

Publicatiedatum: