Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: BVBA Roger en Jozef Cool

In Primeur nummer 4 van 27 augustus 1993 komen diverse uientelers aan het woord, waaronder ook Roger en Jozef Cool uit Dendermonde in België.

Roger en Jozef Cool BVBA is een bedrijf dat zich heeft toegelegd op het sorteren en kleinverpakken van peen en uien. Zij kopen veldgewasprodukten, voornamelijk in Nederland, importeren uit Spanje en andere landen en verkopen in België vooral aan het grootwinkelbedrijf. Op de groothandelsmarkt bij Charleroi heeft het bedrijf een eigen depot. Ze zijn dan ook het sterkst in Wallonië. Daarnaast wordt er veel geëxporteerd naar Duitsland en Frankrijk, zowel rechtstreeks als via exporteurs. "Zo hoog als de prijzen in Nederland waren aan het begin van het seizoen, zijn ze in België niet geweest," vertelt Roger Cool. "De Belgen reageren wat meer gematigd op schommelingen dan Nederlanders. Vrijwel alle Belgische uiensorteerders en verpakkers kopen hun produkten in Nederland; in België worden nauwelijks uien geteeld. Aan het begin van het seizoen deed zich weer eens een vreemde situatie voor, dat de Belgen met de Nederlandse uien stukken goedkoper waren dan de Nederlanders zelf."


Links Roger Cool, zonen Joris en Robin op de heftruck en rechts vader/opa Jozef Cool

R&J Cool importeert de sjalotten en ook knoflook van Basmaison uit Clermont Ferrant, een topprodukt, dat in elke gewenste verpakking kan worden aangeboden. Roger Cool vertelt: "We zijn een echt familiebedrijf. De initialen van mijn vader en mij zijn R en J, onze merknaam is RJC. Mijn zoontjes heten Joris en Robin en hebben dus dezelfde voorletters. Wanneer ze later het bedrijf overnemen, kunnen ze het gewoon voortzetten onder dezelfde naam. En dat ze dat zullen doen, daar twijfel ik niet aan. Mijn zoontje van tien gaat al handiger en sneller met de heftruck om dan ik zelf."

De knoflook in strengen moet nog verpakt worden

"Voor ons is peen belangrijker dan uien. We hebben vorig jaar voor dit produkt zonder meer een goed jaar gehad. Omdat we met twee produkten werken, is het risico gespreid en zijn we minder afhankelijk."

De oogst van uien is in volle gang

"Het bedrijf heeft een eigen opslagcapaciteit van 400.000 à 500.000 kilo uien. "Het merendeel van onze produkten ligt opgeslagen bij de boeren waarmee we contracten hebben," besluit Roger Cool.

Bron: Primeur, jaargang 8, nummer 4 van 27 augustus 1993