Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Oudenes start My Roots & More

"Twintig jaar terug hoorde ik bij de pioniers in de afzet van zoete aardappelen in Europa"

Tholen - My Roots & More is een nieuwe loot aan de boom in de markt van import en export van wortelgewassen. "Maar een loot die al meer dan 20 jaar groeit en bloeit", benadrukt Martin Oudenes, die per 1 februari met zijn thuiskantoor in Stolwijk is gestart om zich te richten op de afzet van wortelgewassen, zoals zoete aardappelen, wortelen, diverse soorten pompoenen, uien en knoflook.

"Mijn bedrijfsnaam My Roots & More is ontstaan uit de liefde voor het product. Het slaat op mijn roots, maar ook de wortelgewassen. En met 'more' maak ik duidelijk dat ik ook af en toe een uitstapje maak naar een ander product, al is dit veelal een product wat de telers erbij voeren, waar ik mee samenwerk. Door informatie te delen met zowel teler en klant kan je samen groeien en creëer je tenslotte voor alle partijen een win-winsituatie!"

De roots van Martin liggen al van jongs af aan aan in de verkoop van groenten en fruit. "Vanuit de groentetuin van mijn ouders tot mijn latere bijbaan als medewerker op de groenteafdeling in de plaatselijke supermarkt. In mijn latere professionele bestaan als inkoper bij grote internationale verkooporganisaties in groenten en fruit, leerde ik wat erbij komt kijken om een compleet dagvers assortiment bij partijen als supermarkten en groothandelaren te krijgen."

Pionier in de verkoop van zoete aardappelen
"Wat twintig jaar geleden begon als test met een aantal containers te importeren vanuit de VS en Egypte, is vandaag de dag uitgegroeid tot een groot product waar ook grote volumes in omgaan. Vandaag de dag zijn de zoete aardappelen enorm geliefd bij de consument. Daar ben ik supertrots op dat ik daaraan bijgedragen heb. Ik bedien een diverse klantenkring, bestaande uit retailers, re-exporteurs en groothandels. Momenteel is de markt voor zoete aardappelen erg goed te noemen. Het Egypte-seizoen loopt een beetje tegen zijn einde met afnemende volumes. In Noord-Amerika is de lokale markt goed te noemen zodat er in Europa ook goede prijzen te maken zijn, zeker met de paasdagen voor de deur."

Naast zoete aardappelen werkt My Roots & More ook met Shahid El Malika voor de import van wortelen uit Egypte, waarvan er wekelijks containers door heel Europa worden verkocht. "Momenteel is het oude oogstseizoen van de Nederlandse wortelen nagenoeg afgelopen, Israël biedt geen wortelen aan en Portugal komt vanwege de prijzen niet aan bod. We gaan zeker tot juni door met goede volumes wortelen vanuit Egypte en ik kijk ook uit naar de nieuwe oogst rode uien daar vandaan", vertelt Martin. "Ook zijn we onlangs gestart met de import van pompoenen vanuit Zuid-Afrika. Zodra het Europese product van de markt af is, biedt dat kansen voor de flespompoenen, muskaatpompoenen en Crown Prince-pompoenen uit Zuid-Afrika."

"Jarenlange training in de eigenschappen van groenten en de productwensen van de klant, heeft mij geleerd de beste kwaliteit te herkennen in het groenteproduct en de teler. Daarbij zorgt mijn netwerk aan telers over de hele wereld ervoor dat het juiste product, op het juiste moment, op de juiste plek kan zijn. De kennis van de markt en de groeiseizoenen, helpt ons ook te schakelen als door veranderende weersomstandigheden, ergens in de wereld een plan B paraat te hebben in leveringszekerheid."

Eersteklas stoel voor de prijs van een tweedeklas ticket
"Door mijn lage kostenstructuur kan ik de klanten die met de spreekwoordelijke trein meerijden een eersteklas stoel bij het raam geven met de prijs van een tweedeklas ticket. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, gaan de meeste containers direct vanuit de haven naar de klant. Door veelal directe ladingen of alleen volle pallets te verkopen kunnen we de kosten zo laag mogelijk houden. Voor een kleine werkvoorraad gebruik ik de faciliteiten van Broom Frio Coldstore in Ridderkerk", vertelt Martin.

Na twintig jaar ervaring in de AGF-sector was de tijd rijp om een eigen bedrijf te starten. Overigens was de keuze niet alleen gebaseerd op ambitie. "Van het gezin waar mijn vrouw uitkomt hebben drie kinderen de ziekte van Huntington. Het kan zijn dat we in de toekomst paraat moeten staan voor de familie. Dan is het fijn als we de tijd zelf in kunnen delen. Bovendien vind ik het belangrijk om ons kind te zien opgroeien."


Eerder liep Martin (links) mee met de Dam-tot-Damloop in de strijd om een medicijn te vinden tegen de ziekte van Huntington: www.campagneteamhuntington.nl/doneer. "We blijven doorgaan met geld inzamelen om deze ziekte de wereld uit te helpen voel je vrij een steentje aan bij te dragen!"

Voor meer informatie:
Martin Oudenes
My Roots & More
Benedenheulseweg 3
2821 LR Stolwijk
Tel: +31 182717180
Mob: +31 622442981
martin@myrootsandmore.nl
www.myrootsandmore.nl