Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alpha Fruit GmbH, Groothandelsmarkt München:

"München heeft een klantgerichte en duurzame oplossing voor de groothandelsmarkt nodig"

Sinds december 2022 is de centrale groothandelsmarkt van München thuisbasis van een nieuw bedrijf, Alpha Fruit. Algemeen directeur Jörg Sailer kijkt terug op een succesvolle overname van de bestaande faciliteiten inclusief de standruimte en een succesvol eerste jaar. "We hadden de unieke kans om niet alleen de faciliteiten inclusief koelhuis over te nemen, maar ook het vakkundige personeel van de vorige huurder. Deze bestaande structuren hebben we uitgebreid, verbeterd en aangepast aan de omstandigheden", aldus Sailer, die ook wijst op de synergie tussen de nieuwe onderneming en zijn reeds bestaande bedrijf Klaus Burkert.

Het basisassortiment, dat zich richt op aardappelen en uien, is geleidelijk uitgebreid met nieuwe productgroepen, vervolgt Sailer. "Het Poolse productassortiment is nieuw en bestaat onder andere uit appelen, selderij en kool. Spaanse aardappelen waren ook een interessant productsegment in de zomer, toen er tekorten waren aan Duitse producten. Wij importeren ook groenten uit Italië, met name kruiden en sla, waarvan het seizoen nu langzaam ten einde loopt. We bieden ook citrus uit Turkije, Spanje en Egypte en Franse specialiteiten zoals aardperen en La Ratte aardappelen aan. We proberen efficiënt gebruik te maken van de logistiek, nauwkeurig in te kopen en de voorraden zo klein mogelijk te houden."


Het team van Alpha Fruit

Geleidelijke stijging van uienprijzen
De kernactiviteit van Alpha Fruit blijft echter de handel in Oostenrijkse uien. Sailer: "De eerste oogst in 2023 was door de slechte weersomstandigheden zo goed al mislukt, dus moesten we overschakelen op Spaanse uien. Er zijn momenteel voldoende volumes beschikbaar, hoewel de grotere bollen nog ontbreken. Voor de rest zitten we soms wel 50% boven het prijsniveau van 5-19 jaar geleden, wat ook te maken heeft met de gestegen logistieke en inkoopkosten. Al met al worden de marges in de loop der jaren steeds kleiner. Door hun goede kwaliteit zijn Oostenrijkse producten duurder dan Duitse uien, maar nog steeds 20-25% goedkoper dan Spaanse producten. Met de beproefde grote witte uien hebben de Spanjaarden natuurlijk een uniek voordeel, hoewel deze soort ook af en toe met Turkse oorsprong te vinden zijn op de groothandelsmarkt."


Jörg Sailer is eigenaar en algemeen directeur van Alpha Fruit en Fruchthandel Klaus Burkert.

Betaalbare, klantgerichte en duurzame oplossing
De toekomst van zijn bedrijf is onvermijdelijk verbonden met het lot van het hele groothandelscentrum. "Als hier een groot bouwterrein wordt gecreëerd, zullen wij niet groeien, maar kapotgaan. Ik ben bang dat klanten dan op een dag niet meer bij de lokale groothandel zullen winkelen en ergens anders heen zullen gaan of hun producten zullen laten bezorgen. Naar mijn mening zou dit ten koste gaan van de variatie op het bord, vooral in de horeca. De groothandel is nodig om een mooi en gevarieerd menu te kunnen samenstellen. Hetzelfde geldt echter voor het hele voedselaanbod in de regio München, inclusief de speciaalzaken en weekmarkten. De stad München heeft daarom een klantgerichte en duurzame oplossing voor de groothandelsmarkt nodig die voor iedereen betaalbaar is en blijft," besluit Sailer.

Voor meer informatie:
Jörg Sailer
ALPHA Fruit GmbH
Groothandelsmarkt München
+49 170 3889931

Publicatiedatum: