Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten van Damme, Dacomex:

"Uienmarkt door speculatie en te hoge verwachtingen op het verkeerde been gezet"

Tholen - De uienmarkt vertoont de laatste weken een dalende trend en dat heeft weer zijn weerslag op de export. "De stemming ontbreekt, er zijn geen markten die grote volumes afnemen. Omdat de markt zakkende is, wordt er niet meer besteld dan nodig is", constateert Maarten van Damme van Dacomex uit Sint-Maartensdijk.

"We zitten in een aparte situatie. De hooggespannen verwachtingen van vorig seizoen werden meegenomen naar dit jaar, waardoor de prijzen veel te vroeg omhoog zijn gegaan. De hoge prijzen waren echter veel meer gebaseerd op speculatie dan op daadwerkelijke vraag uit de markt. Dit seizoen valt het kwartje de andere kant op. Vanaf het begin van de winter zagen we al dat er structureel minder uien weggingen. De prijsdaling die we nu zien, was dan ook te verwachten, alleen was de vraag wanneer die zou komen."

"De baalprijs voor de middelsortering ligt momenteel rond de 26 cent. De kleinere maten en mindere kwaliteit zitten daaronder en de grove uien zitten erboven. De vraag moet nu vooral uit Europa komen, maar met name Oost-Europa laat op zich wachten. Zij hebben ook alternatieven. We hebben dan ook hogere exportcijfers - boven de 20.000 ton per week - nodig om alles voor het nieuwe seizoen weg te krijgen. Alleen komen we daar nu bij lange na niet aan", vervolgt de exporteur. "Ook de prijs van de rode uien zie je bij de boer inmiddels al zakken."

"We hebben met z'n allen meer uien dan we vooraf gedacht hadden. We hebben dan ook geen slechte oogst gehad. In het zuidwesten was de oogst wel minder en kwalitatief waren er de nodige problemen, maar uit het noorden van het land komen nog altijd mooie partijen. Wel zie je dat schot nu steeds meer de kop opsteekt. De prijs van de industrie-uien is nu ook gezakt, omdat de mindere kwaliteit nu op de markt drukt."

Voor meer informatie:
Maarten van Damme
Dacomex
Tel.: +31 (0)166 662 550
maarten@dacomex.nl
www.dacomex.nl