Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Positieve feedback over kwaliteit zoete Cevennen uien"

Het verkoopseizoen van de zoete uien van de Franse Cevennen loopt ten einde. De laatste volumes hebben het pakstation op 20 februari verlaten. Teler Philippe Boisson, die ook voorzitter is van de Coopérative Origine Cévennes, blikt terug op het seizoen, schetst de contouren van het volgende en bespreekt de projecten van de coöperatie.

Goede afzet
"Het voorbije seizoen werd gekenmerkt door een sterke afzet en zeer goede feedback over de kwaliteit van onze uien. Deze positieve reacties moedigen ons aan om door te gaan, maar vooral om nieuwe leden te vinden. Het zou zonde zijn om de commerciële kansen niet te benutten. De export neemt constant toe, wat nogmaals de erkenning van ons product aantoont. Deze positieve feedback is zowel het werk van de medewerkers van de coöperatie als van de telers, die gemiddeld veel jonger zijn dan in andere Franse coöperaties."

"De oogst van 2023 was erg goed dankzij voldoende regen aan het einde van de lente. Bovendien werden de ziekten onder controle gehouden. De gemiddelde opbrengst was 60 ton per hectare in de coöperatie", zegt Alexis Durand, technisch adviseur bij de coöperatie.Planning van het nieuwe seizoen
Waterbeheer staat centraal in het volgende seizoen: "Irrigatie van de percelen is ons voornaamste probleem, maar we hebben een behoorlijk natte winter gehad, dus we zijn optimistischer dan vorig jaar. We hopen ook nieuwe opvangbekkens voor regenwater te kunnen bouwen om onze 45 ha correct te irrigeren", legt Philippe Boisson uit. "Het inzaaien voor het nieuwe seizoen is onder zeer goede omstandigheden uitgevoerd. De recente regenval, die varieerde tussen 150 en 250 mm afhankelijk van het gebied, heeft de opslagbekkens gevuld. Dat geeft sereniteit voor het seizoensbegin", vervolgt Alexis Durand, die aangeeft dat er projecten op tafel liggen voor de bouw van waterbekkens, essentieel voor het voortbestaan van de teelt. "Dit project betreft ongeveer 25 bedrijven in de regio. De uitkomst is nog onbekend en sterk afhankelijk van de administratieve hindernissen waar we tegenaan kunnen lopen. De weg is nog lang."

De coöperatie teelt ook appelen. "We zullen waarschijnlijk een nieuw ras kunnen proeven, geteeld door Christian Gros, Inogo genaamd. We verwachten rond de 200 ton te oogsten, alle rassen meegerekend."Verbeteringen in het pakstation
"We gaan proberen de efficiëntie te verhogen in het pakstation, onder meer met veranderingen bij het legen van de kisten. Ons systeem is behoorlijk eenvoudig: de uien komen 's ochtends aan bij de coöperatie en dezelfde dag of de dag erna vertrekken ze weer om de kwaliteit te kunnen garanderen."

Voor meer informatie:
SCA Origine Cévennes
Route de Valleraugue
30570 St-André-de-Majencoules
Tel: +33 (0)4 67 82 50 64
[email protected]
www.oignon-doux-des-cevennes.fr

Publicatiedatum: