Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Bos:

"Agria’s zaten op het hoogtepunt rond de €180 à €190 per 100 kg"

Momenteel is het bedrijf druk met de voorjaarsleveringen. Aardappelhandelaar Dirk Bos vertelt bij FarmTrade: "We merken dat de afnemers de aardappelen vroeg afroepen. Dit komt vanwege schaarste van het pootgoed; mensen zijn bang dat ze het niet krijgen."

Schaarste pootgoed
"Er is momenteel een schaarste in het pootgoed van vrijwel alle rassen vanwege een opstapeling van factoren. Ten eerste startte we het seizoen 2023 erg laat met poten. We hadden vervolgens te maken met een zeer slecht tal (weinig knolletjes per plant), daardoor groeiden de aardappelen erg grof wat resulteerde in veel partijen met popperigheid en schurft. We hadden last van vroeg en veel luizen, er waren daardoor veel afkeuringen en verlagingen in oogstseizoen 2023. Het percentage afkeuringen en verlagingen zat maar liefst rond de 35%! We missen heel veel kilo's. Het is een extreem slecht groeiseizoen geweest'", aldus Dirk Bos.

Vroeg afleveren
Het gevolg van de schaarste is dat afnemers de aardappelen vroeg oproepen, omdat men bang is dat ze het anders niet krijgen. Dit brengt zorgen met zich mee. "Omdat mensen het pootgoed zo vroeg afroepen, moet het bij de koper nog zo'n 6 weken in de schuur staan. We maken ons wel zorgen om de kwaliteit van de opslag en daarmee de kwaliteit van het pootgoed. We waarschuwen en overleggen met de afnemers over risico's als condensvorming, zilverschurft en kieming."

Wat voor gevolgen heeft dit voor de prijzen?
In eerdere interviews werd benoemd dat de prijzen in de markt hoog komen te liggen, de huidige schaarste houdt dit onder andere in stand. Bos: "De prijzen zijn super hoog, pootaardappelen zijn ongekend duur. Het wordt wel iets rustiger in de handel; er is al veel ingevuld, dus gekocht door de eindgebruiker. Helaas kan nog steeds niet iedereen van pootgoed worden voorzien."

Dirk Bos licht enkele vrije rassen verder toe: "Spunta is veel verkocht, die ging voor zo'n €65 per 100 kg. Agria's zaten op het hoogtepunt rond de €180 à €190 per 100 kg. Ook prijzen van de rassen als Frieslander, Premiere, Biltstar, Doree en Bintjes zijn ontzettend hoog."

Voor meer informatie:
Dirk Bos
Dirk Bos Aardappelhandel
Mob: 06 1224 3969
[email protected]

Bron: www.farmtrade.nl

Publicatiedatum: