Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wijzigingen in het GLB 2024

Op 3 april 2024 publiceerde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in de Staatscourant een aantal veranderingen in de regelgeving GLB. RVO zette de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Wat verandert er?
Deze wijzigingen gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024:

Conditionaliteiten

  • GLMC 7: Bij de berekening van de oppervlakte van 1/3 van het bouwland mag men de vrijgestelde percelen meenemen in de berekening. Het gaat hier om bouwland waarop gewasrotatie moet zijn.
  • GLMC 8: Men geeft niet-productief bouwland uiterlijk 15 mei op in de Gecombineerde opgave. De grond die men na 15 mei toevoegt, telt niet mee voor de verplichting van 4% niet-productief bouwland.
  • Beheerseis (RBE) 5.8: Als houder van dieren handelt men volgens het bedrijfsgezondheidsplan en het bedrijfsbehandelplan.
  • Beheerseis (RBE) 10.2: Heeft men varkens? De minimale vloerruimte van varkens wijkt af bij een groepsgrootte van minder dan 6 of meer dan 40 varkens.

Eco-regeling

  • Grasland met kruiden is vanaf 1 april 2024 ook toegestaan op grasstroken tussen boomkwekerijgewassen.
  • Precisielandbouw: bij gewasbescherming en bemesting staat nu duidelijker dat dit gaat over de hoofdteelt.
  • Groene braak en braak voor GLMC 8: Men mag het gewas niet oogsten, bemesten of behandelen met chemische gewasbescherming tijdens de braakperiode (6 maanden). Dit mag ook niet gedaan worden in de maanden hierna in het kalenderjaar van de aanvraag.
  • Weidegang: als men door omstandigheden niet het minimumaantal weidegang-uren van weidecategorie 2 (2500 uur) behaalt, kunnen zij dit aanpassen naar weidecategorie 1 (1500 uur). Zo wordt men alsnog beloond voor de inspanningen.
  • Weidegang: vanaf dit jaar moet men een verklaring weiden aanvragen bij Qlip. Hier zijn kosten aan verbonden. RVO verhoogt de waarde per hectare van € 43 naar € 45 om tegemoet te komen aan deze kosten.

Bedrijfsoverdracht
Wordt een bedrijf overgenomen? Dan doet de overnemer de aanmelding GLB-subsidies in de Gecombineerde opgave. Dit doet men tussen de datum van de bedrijfsoverdracht en het moment waarop de aanvraag in het najaar ingestuurd wordt.

Bron: RVO

Publicatiedatum: