Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extreem nat voorjaar raakt akkerbouwers door het land

Het natte voorjaar zorgt in meerdere delen van het land voor problemen in de aardappelen en uien. Het inzaaien loopt inmiddels al de nodige vertraging op. "Minder groeidagen betekent uiteindelijk minder opbrengst. Dat gaat zeker iets voor de prijzen betekenen, want het is niet alleen hier maar in heel Europa nat", zo vertelt teler Mario Berkens bij Omroep Brabant.

"We hebben vorige week nog een bijeenkomst gehad. Loonwerkers zitten duimen te draaien, omdat ze het land niet op kunnen. Alles loopt achterstand op en dat is bijna niet meer in te halen. Dat zijn de verhalen die ik hoor." Daarnaast moeten bepaalde gewassen op tijd de grond in, zoals uien of aardappels. Als het laat is om een bepaald gewas nog te zaaien of poten wordt er voor iets anders gekozen. "Anders wortelen ze niet meer goed in de aarde."

Ook in Zeeland zien de akkerbouwers dat het simpelweg te nat is om het land op te gaan, zo schrijft Omroep Zeeland. De klimaatverandering heeft de bedrijfsvoering van boeren ingrijpend veranderd. Het weer is niet alleen extremer, maar ook onvoorspelbaarder geworden. "We komen uit een periode waarin we te maken hadden met extreem droge voorjaren. Nu is het al twee jaar heel nat. Klimaatverandering leidt tot een groter risico op hogere voedselprijzen en op een wisselend inkomen voor boeren", vertelt ZLTO-voorman Hendrik Jan ten Cate bij de omroep. Akkerbouwers waren gewend aan een redelijk constant inkomen, maar zien zich de laatste tijd geconfronteerd met diepere dalen en hogere pieken. "Als je je aardappels vorig jaar niet hebt kunnen oogsten, heb je een extreem slecht jaar. Anderen, die wel konden oogsten, profiteerden juist van de hoge prijzen."

Of er goed nieuws in het vooruitzicht is. Weerman Raymond Klaassen verwacht voorlopig geen droge periode, waar de boeren zo op hopen, zo geeft hij aan bij Omroep Brabant. Ook de komende weken rekent hij op dagen met neerslag, al is het niet meer in dezelfde hoeveelheden als de afgelopen weken. "Maar wanneer er echt een droge periode aanbreekt, is niet te zeggen. Het is wachten op een hogedrukgebied boven Europa die alle storingen verdrijft."

Publicatiedatum: