Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeelandse uienhandelaren profiteren van vrijhandelsovereenkomst EU

De vroege goedkeuring van een vrijhandelsovereenkomst (VHO) tussen Nieuw-Zeeland en de Europese Unie belooft extra voordelen voor uientelers, met een verwachte toename van $3 miljoen aan exportinkomsten dit seizoen. De VHO-wetswijziging van de Europese Unie, die recentelijk koninklijke goedkeuring heeft ontvangen, betekent dat Nieuw-Zeeland nu de overeenkomst met 's werelds grootste handelsblok ratificeert. Minister van Handel en Landbouw, Todd McClay, benadrukte de unanieme goedkeuring van commissieleden om het wetgevingsproces tegen eind maart af te ronden, waardoor de overeenkomst op 1 mei van kracht kan worden. Deze timing is van cruciaal belang voor de export van de kiwi- en uienoogst van dit jaar naar de EU.

James Kuperus, de algemeen directeur van Onions NZ, onderstreepte het belang van de EU als voornaamste exportmarkt voor Nieuw-Zeelandse uien. Na 1 mei zal naar schatting 35.000 ton tariefvrij worden geƫxporteerd, wat resulteert in een besparing van ongeveer $3 miljoen door het vroegtijdig wegvallen van een 9,6% tarief. Kuperus wees ook op de buitengewone kwaliteit van de uien van dit seizoen, mede dankzij gunstige weersomstandigheden tijdens de groei en oogst. Met het grootste deel van de oogst van 2024 al verzameld en opgeslagen, ligt de nadruk nu op het handhaven van de kwaliteit voor export naar Europese en Noord-Aziatische markten, met plannen om de export naar Indonesiƫ te beginnen. Ondanks uitdagingen zoals stijgende kosten en problemen met zeetransport, is de veerkracht van Nieuw-Zeelandse uientelers duidelijk merkbaar.

Bron: ruralnewsgroup.co.nz

Publicatiedatum: