Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijsexplosie uien raakt consumenten in Nairobi

In Nairobi, Kenia, zijn de prijzen van uien gestegen, waardoor consumenten meer moeten betalen. Op de markten van Wakulima, Gikomba en Ruai liggen de prijzen nu tussen de Sh150 en Sh170 per kilogram voor rode uien, een aanzienlijke stijging ten opzichte van eerdere prijzen. Rebecca Nyambura, eigenaar van een groentewinkel, benadrukt de uitdagingen om uien tegen redelijke prijzen of van goede kwaliteit te verkrijgen, wat haar verkoop van grotere uienmaten beïnvloedt. Mwangi Gikonyo, handelaar op de Wakulima-markt, merkt op dat de prijzen zijn gedaald van Sh180 naar Sh170 per kilogram, met leveringen uit Kajiado, Naivasha en Nyeri. De verwachting dat uien uit Tanzania de markt zullen betreden, zou mogelijk de prijzen kunnen verlagen.

Het Keniaanse Nationale Bureau voor Statistiek meldt een prijsstijging van 11,1 procent voor prei en uien van februari tot maart, met een gemiddelde prijs per kilogram die stijgt van Sh150 naar Sh167. Deze toename wordt toegeschreven aan overmatige regenval die de uienteelt heeft beschadigd. Opmerkelijk is de afhankelijkheid van het land van import, voornamelijk uit Tanzania, India en Zuid-Afrika, waarbij Tanzania een belangrijke leverancier is.

De toekomstverwachting voor de Keniaanse uiensector wijst op een groeiende vraag naar uien, waarbij wordt geraamd dat de consumptie tegen 2026 zal stijgen tot 148.000 ton. Uienteelt is wijdverspreid over verschillende Keniaanse provincies, waarbij het gewas wordt gewaardeerd vanwege zijn voedings- en geneeskrachtige eigenschappen.

[Omrekening: Sh100 = € 0,71]

Bron: the-star.co.ke
Foto: Dreamstime.com

Publicatiedatum: