Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kwaliteit uien blijft zeer wisselend, aanbodshoeveelheden bij wortelen vrij beperkt"

Na de paasdagen vertoont de Oostenrijkse markt voor consumptieaardappelen geen grote veranderingen. Het binnenlandse aanbod wordt elke week duidelijker. Volgens LKÖ zijn de opslagplaatsen van telers, met uitzondering van enkele kleine hoeveelheden uitgesorteerde pootaardappelen, leeggemaakt. Ook leveren steeds meer handelaren hun laatste restjes Oostenrijkse producten aan de retail, terwijl de retail zich nu meer richt op de import van Franse en Duitse aardappelen uit de bewaring tot de start van het nieuwe seizoen. Vroege aardappelen uit het Middellandse Zeegebied worden nog steeds nauwelijks verkocht. De vraag is zoals verwacht weer afgenomen na Pasen. Ook de prijzen vertonen geen beweging in vergelijking met vorige week. In Neder-Oostenrijk werd aan het begin van de week meestal 45 €/100 kg betaald voor consumptieaardappelen, terwijl uit Opper-Oostenrijk ongewijzigde producentenprijzen tot 52 €/100 kg werden gemeld. Ook hier nadert de verkoop van de oogst van 2023 zijn voltooiing.

Wisselend kwaliteitsbeeld
De Oostenrijkse uienmarkt lijkt zich langzaam te stabiliseren. Hoewel de telers nog steeds bereid zijn om hun product te verkopen, is de druk vanuit de geventileerde bewaring recentelijk iets afgenomen. De kwaliteit van de uien blijft echter zeer divers. Partijen van zwakke kwaliteit blijven onder druk staan qua prijs of zijn zelfs onverkoopbaar, terwijl zeer goede kwaliteiten juist zeer gewild zijn en zich aan of boven het boveneinde van de prijsrange bevinden. Aan de afzetkant is er sprake van een rustige maar constante vraag op de binnenlandse markt. Op de exportmarkt is er een groeiende interesse in kwalitatief goede producten. Wat betreft de telersprijzen was er afgelopen week geen verandering. Voor middelgrote, schoongemaakte en gesorteerde uien in kisten lagen de prijzen aan het begin van de week tussen de 38 en 43 €/100 kg.

Beperkte aanbodhoeveelheden
De markt voor Neder-Oostenrijkse wortelen vertoont een positief beeld. Het beschikbare aanbod is qua volume momenteel vrij beperkt. Over het algemeen is men tevreden met de afzetsituatie, waarbij zowel op de binnenlandse markt als in de export een constante vraag wordt gemeld. De prijzen zijn recentelijk iets steviger geworden. Aan het begin van de week werd voor wortelen in zakken van 5 kg, afhankelijk van de kwaliteit, meestal tussen de 60 en 65 €/100 kg betaald.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: