Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe zaadextracttoets voor uien, bieslook, knoflook en prei

Vanaf 1 april kan Naktuinbouw de aan- of afwezigheid van Xanthomonas axonopodis pv. allii op zaden van ui, bieslook, knoflook en prei toetsen. Deze toets wordt uitgevoerd met een snelle, betrouwbare en gevoelige PCR-methode.

PCR is een techniek om DNA op een snelle manier te vermeerderen. Het is een snelle toets. De PCR wordt rechtstreeks op het extract van het zaad gedaan. Er kan geen onderscheid gemaakt worden tussen levende en dode pathogenen, maar het is wel zeer geschikt als snelle voorscreeningsmethode.

Xanthomonas axonopodis pv. allii veroorzaakt bladverwelkingsziekte in ui, prei, bieslook en knoflook. Het bewezen zaadoverdraagbare pathogeen kan zorgen voor een verlies in veldproducties van 20% tot 50%. Voor een toets is een monster van 10.000 onbehandelde zaden nodig en de toets duurt 4 dagen. Het tarief bedraagt 207 euro.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: