Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Simon Vale - Balle Bros

"Nieuw-Zeeland focust eerst op export naar EU en VK"

De uienoogst op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is eind maart afgerond, en naar verwachting zal het Zuidereiland voor eind april klaar zijn.

"We hebben in alle regio's van Nieuw-Zeeland gunstig weer gehad," zei Simon Vale van Balle Bros. "We hebben veel zon gehad, met af en toe wat regen en warme temperaturen, maar niet extreem heet. Uiteindelijk hebben we een goede kwaliteit oogst binnengehaald. De uien hebben schone schillen en zijn stevig, wat zou moeten resulteren in goede bewaarbaarheid. De opbrengsten en de grootte van de uien zijn dit jaar normaal vergeleken met de laatste twee jaar."

Europa
"De overvloed aan Nederlandse uien betekent dat Nieuw-Zeelandse exporteurs en EU-importeurs voorzichtig zijn geweest met hun bestellingen. Er zal een iets latere start zijn van retailprogramma's, maar het uiteindelijke volume dat vanuit Nieuw-Zeeland wordt verzonden, zou voldoende moeten zijn om de kloof te vullen tussen het einde van het lokale uienseizoen en de nieuwe oogst."

Het vrijhandelsakkoord met Europa wordt op 1 mei van kracht, maar Simon denkt niet dat dit dit jaar veel invloed zal hebben op de verkoopvolumes, omdat bijna alle orders al waren bevestigd voordat het vrijhandelsakkoord definitief werd. "Importeurs met later aankomende programma's zullen profiteren van de nul% invoerrechten. Volgend jaar zou er meer interesse moeten zijn in Nieuw-Zeelandse uien vergeleken met andere exporterende landen op het zuidelijk halfrond die geen vrijhandelsakkoord hebben."

Azië
Veel markten zoeken momenteel naar hoogwaardige Nieuw-Zeelandse uien, maar andere, zoals Japan en Taiwan, hebben momenteel goede lokale oogsten beschikbaar, wat de vraag in Noord-Azië vermindert. "De vraag uit Azië is momenteel gemiddeld, waarbij elk land zijn eigen unieke factoren heeft. De handel met Indonesië is net begonnen vanwege nieuwe fytosanitaire eisen en de langzame uitgifte van quota, maar is nu geopend en de eerste containers uit Nieuw-Zeeland zijn onderweg."

Balle Bros bedient een breed scala aan markten, waarbij de volumes relatief gelijk verdeeld zijn over EU/VK, Azië en de Pacific/lokale Nieuw-Zeelandse markten. "De marktvensters lijken redelijk normaal te zijn voor de Nieuw-Zeelandse export, met een vroege focus op de EU- en VK-markten die geleidelijk verschuift naar Azië. Uiteraard zijn sommige handelsroutes beïnvloed door extra transitietijd als gevolg van problemen in de Rode Zee, waardoor verzendingen voor programma's in de EU en het VK iets eerder moesten plaatsvinden."

Voor meer informatie:
Simon Vale
Balle Bros. Exports Ltd.
Tel: + 64 9 2370898
[email protected]
www.ballebros.co.nz

Publicatiedatum: