Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen in Oezbekistan bereiken historisch dieptepunt

De wekelijkse monitoring uitgevoerd door EastFruit van de groothandelsprijzen voor uien in Oezbekistan heeft een aanzienlijke daling aan het licht gebracht. Vorige week daalde de groothandelsprijs voor dit product naar 1500 Oezbeekse som (€ 0,11). In de praktijk betekent dit dat je in Oezbekistan nu meer dan 830 kg uien kunt kopen voor zo'n 95 euro.

De onderstaande grafiek illustreert een historisch dieptepunt in de uienprijzen rond deze tijd van het jaar. Vergeleken met een jaar geleden, toen de uienprijzen 4,4 keer hoger lagen, is de huidige situatie ongekend. Normaal gesproken schommelt de gebruikelijke prijs voor deze periode rond de € 0,22 à € 0,24.

Maar het probleem gaat verder dan wat de grafiek laat zien. De prijzen die we volgen vertegenwoordigen kleine groothandelstransacties. Als we kijken vanuit het perspectief van telers of handelaren die in de herfst uien hebben gekocht om in de lente door te verkopen, nadert de daadwerkelijke prijs voor zulke uien de nullijn. Alle uienvoorraden van de oogst van 2023 verkopen wordt een onoverkomelijke uitdaging.

Onze schattingen geven aan dat alleen al in Oezbekistan 150-200 duizend ton uien weggegooid moeten worden of hergebruikt als veevoer – een situatie die zich nu al voordoet onder boeren in Kazachstan. Het mag dan ook geen verrassing zijn als de prijzen voor de uien van vorig jaar deze week nog verder kelderen.

Deze situatie weegt zwaar op de telers, en degenen die gehoopt hadden te profiteren van de doorverkoop van uien in de lente, staan voor verliezen die oplopen tot 100%. Het begrijpen van de onderliggende redenen voor deze tragische uienoverproductie in Oezbekistan en de bredere regio is cruciaal. Soortgelijke uitdagingen blijven bestaan in Kazachstan en Kirgizië.

Andriy Yarmak, een econoom van de Investeringsafdeling van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), werpt licht op dit fenomeen. Hij legt uit dat of de prijzen nu hoog of laag zijn, het verbruik van uien door mensen blijft relatief constant. Wanneer de prijzen laag zijn, zullen consumenten niet plotseling meer uien consumeren, omdat ze voornamelijk dienen als ingrediënten in andere gerechten of als garnering. Omgekeerd, wanneer de prijzen hoog zijn, is er geen levensvatbaar alternatief voor uien, waardoor mensen ze toch kopen.

Interessant is dat, ondanks de scherpe daling in de vraag naar uienzaad in de regio dit nieuwe seizoen, hoge uienprijzen niet gegarandeerd zijn. Uien blijven een zeer winstgevend gewas. Op ons Telegramkanaal leiden uien met een aanzienlijke marge onder alle groentegewassen in termen van winstverwachtingen voor het komende seizoen.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: