Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO niet blij met nieuwe Europese handelswetgeving en wel blij met toelating kunstmestvervangers

Op 19 april heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd met betrekking tot het toestaan van RENURE (kunstmestvervangers uit dierlijke mest) in Europa. Dit is een stap waar LTO zich jarenlang voor heeft ingezet. Door het verlies van derogatie en de aanwijzing van nutriënt verontreinigde gebieden mogen boeren en tuinders steeds minder dierlijke mest uitrijden op hun eigen land. Dit leidt tot knelpunten in de mestafzet en een verhoogd gebruik van duur en klimaatonvriendelijk kunstmest. RENURE, als product uit dierlijke mest, biedt een belangrijk, duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor kunstmest.

Europese wetgeving
Verder stemt het Europees Parlement volgende week over voorgestelde regelgeving over het in de handel brengen van onder andere zaden, groenteplanten, fruitbomen en pootaardappelen (de PRM- en de FRM-verordening). LTO heeft grote zorgen over de consequenties van de nieuwe voorstellen voor de beschikbaarheid van uitgangsmateriaal en het assortiment van groenten en fruit in de schappen. LTO roept op om het voorstel aan te passen waardoor de fundamentele gebreken worden opgelost en de nieuwe regelgeving werkbaar kan worden voor de praktijk.

Koude sanering
Tenslotte dreigt de Nederlandse land- en tuinbouw geconfronteerd te worden met een ongekende koude sanering. Dat heeft grote consequenties voor de tuin- en akkerbouw. Niet voor niets slaan álle bedrijfsvormen de noodklok, inclusief kleinschalige, grondgebonden, natuur-inclusieve en biologische agrarische bedrijven. LTO spant zich maximaal in om een vorm van derogatie voor Nederland te behouden. Tijdens het voorjaarsevenement van LTO, afgelopen woensdag, was er een scherp en betrokken panelgesprek over dit vraagstuk met acht (kandidaat-)Europarlementariërs.

Bron: LTO

Publicatiedatum: