Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumenten fractie minder negatief in april over economisch klimaat

Het vertrouwen van consumenten is in april voor de achtste maand op rij verbeterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -22 in maart naar -21 in april. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid was een fractie minder negatief.
Met -21 lag het consumentenvertrouwen in april onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59).

Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986 op basis van het consumentenconjunctuuronderzoek. Het consumentenvertrouwen is een gemiddelde van 5 deelvragen, waarbij van elke vraag het saldo van positieve en negatieve antwoorden wordt genomen. Als alle consumenten positief zijn, is het saldo 100. Als alle consumenten negatief zijn, is het saldo -100.

Consumenten fractie minder negatief over economisch klimaat
Consumenten waren in april iets minder pessimistisch over de economie dan in maart. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -34, tegen -35 in maart. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden was minder negatief, maar het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was negatiever.

Koopbereidheid iets minder negatief
De koopbereidheid kwam in april uit op -13, tegen -14 in maart. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verbeterde. Consumenten vonden de tijd voor het doen van grote aankopen echter even ongunstig als in maart.

Bron: CBS

Publicatiedatum: