Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïense telers geven uien weg, terwijl die in 2023 nog zo duur waren

Volgens analisten van EastFruit heeft het overschot aan uien nu ook de Oekraïense markt bereikt. Op het grootste regionale handelsplatform EF Trade Platform worden er uien gratis weggegeven. "Ik geef mijn uien gratis weg aan iedereen die bereid is zelf in te staan voor het laden en vervoeren", schreef gisteren een ondernemer op het platform. Eerder begonnen telers in Kazachstan en Oezbekistan al uien gratis weg te geven of voerden ze de uien aan de schapen, zo is te zien op video's.

"Het was duidelijk niet gemakkelijk voor veel uienhandelaren in Oekraïne om dit seizoen de kwaliteit van de uien tijdens de opslag te behouden. Voor velen was het de eerste keer dat ze dit meemaakten. Nadat de groothandelsprijzen in het voorjaar van 2023 boven de $1 per kilo uitkwamen, dachten veel ondernemers geld te verdienen door uien bij de oogst op te kopen en ze in het voorjaar voor veel meer geld door te verkopen. Velen investeerden ook voor het eerst in de teelt. Het leidde tot een scherpe toename van de opbrengst en hoge prijzen tijdens de oogstperiode in Oekraïne. Echter, vergelijkbare trends werden ook opgemerkt in andere landen: Moldavië, Georgië, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Kazachstan, wat leidde tot een enorm overschot aan uien op de markt", zegt Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de FAO.

"Daarnaast verplaatste de uienteelt in Oekraïne zich vanuit het zuiden, waar de teelt vrijwel vernietigd werd door de Russische bezetter, naar de centrale en westelijke regio's van het land. In de nieuwe regio's zijn de groeiomstandigheden aanzienlijk anders, wat problemen opleverde voor langdurige opslag. Als gevolg daarvan moesten velen al in februari-maart beginnen met het sorteren van uien en een deel ervan weggooien omdat de kwaliteit begon te verslechteren. Tegelijkertijd stagneerden de prijzen en daalden ze vervolgens langzaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op dit moment de groothandelsprijzen voor uien in Oekraïne aanzienlijk lager zijn dan gebruikelijk rond deze tijd van het jaar", legt Andriy Yarmak uit.

Als gevolg van dergelijke lage uienprijzen in Oekraïne is de export naar de landen van de Europese Unie gestegen. De EU heeft twee jaar lang te lijden gehad onder zomerdroogtes, wat de opbrengst en aanvoer van uien verminderde. Echter, de export heeft niet geholpen om de uienprijzen in Oekraïne te ondersteunen. Ze bleven laag. Het is moeilijk om op korte termijn een aanzienlijke prijsstijging te verwachten, hoewel er nog veel tijd is voordat het nieuwe seizoen begint. De oogst van de vroege uien gaat pas midden juni van start in Oekraïne.

Nieuwe uien worden al geëxporteerd uit Oezbekistan en andere landen met een warmer klimaat. De prijzen liggen echter ook op recordlaagtes. De situatie blijft dus moeilijk voor de uientelers.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: