Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Steven Dorrestijn, Syngenta:

"Uien moeten kort voor opkomst (brand)schoon zijn."

Voor een geslaagde aanpak van onkruid in uien is het van cruciaal belang dat het perceel vlak voor opkomst schoon is. Dat is de meeste bedrijfszekere manier om problemen met te grote onkruiden na opkomst te voorkomen. "Het afbranden is de belangrijke onkruidbespuiting in uien", stelt Steven Dorrestijn.

Veel uientelers moeten nog even wachten op de opkomst van hun uien maar sinds afgelopen weekend zit al wel naar schatting zo'n 60% van het areaal in de grond. "In alle regio's is al wel gezaaid maar de verschillen zijn groot", zegt Steven Dorrestijn. "Of men op het land terecht kon hangt vooral af van de vochttoestand van de bodem en die verschilt sterk. Ik zit in een appgroep met akkerbouwers uit het hele land en binnen die groep varieert de neerslag over het afgelopen half jaar tussen de 550 en 900 mm. Maar er zit niet echt een lijn in behalve dan misschien dat het Noordoosten de laatste tijd iets droger is geweest."

Vooropkomst afbranden
Het recept voor de onkruidbestrijding is in de basis niet veranderd, vertelt de Syngenta adviseur. "Het middelenpakket is ongewijzigd. Vergeleken met een paar jaar terug hebben we minder contactmiddelen en zijn de bodemherbiciden belangrijker geworden. Maar de belangrijkste bespuiting vind ik het afbranden met Touchdown Quattro. Als je die bespuiting zo scherp mogelijk plant, dus zo kort mogelijk voor opkomst, heb je daar het hele spuitseizoen plezier van. Bij een hoge onkruiddruk kan je rustig wachten tot de eerste uitjes boven komen. Die spuit je dan misschien kapot maar als je te vroeg spuit, kun je daarna langere tijd niets uitrichten en heb je na opkomst onkruiden die al te groot zijn voor de LDS-aanpak. En als je dan met hogere doseringen gaat werken, spuit je waarschijnlijk meer schade." Om het juiste moment voor het afbranden te bepalen adviseert Dorrestijn om vanaf 12 dagen na zaai op zoek te gaan naar de eerste kiemplantjes. Of na 10 dagen bij ondiepe zaai.

Meer mogelijk met Boxer
Vorig seizoen had Dorrestijn nieuws over de bredere inzetbaarheid van Boxer. "Ik kon toen melden dat wij in proeven hebben ontdekt dat je Boxer in een lage dosering al in het kramstadium kunt toepassen in combinatie met Stomp. Dan profiteer je al in een vroeg stadium van de contactwerking van de Boxer." De teeltadviseur voegt daar wel aan toe dat er bij bepaalde omstandigheden risico op plantuitval bestaat. Zie ook het kader onderaan dit artikel. "Maar vorig jaar hebben ons geen slechte ervaringen bereikt", blikt Dorrestijn terug. Voor het vervolg van de onkruidbestrijding adviseert Dorrestijn de volgende strategie:

  • In het kramstadium spuiten met AZ 500, Stomp en/of Boxer. Wees wel voorzichtig met de doseringen als veel neerslag wordt verwacht. Want dan kunnen bodemherbiciden de wortels van de kiemplant nog bereiken.
  • Gevolgd door een bespuiting met Boxer-Lentagran-Starane Top in het stadium van de eerste pijp. Of een combinatie van Wing P + Boxer. Pas wel op als veel neerslag wordt verwacht (zie kader).
  • De vorige bespuiting herhaal je nog 2 keer (maar de tweede keer zonder de Starane Top vanwege het voorgeschreven interval van 14 dagen.)
  • Tenslotte afspuiten met Boxer, al dan niet in combinatie met Wing P voor contact- en bodemduurwerking.
    Dorrestijn maant uientelers om die laatste bespuiting niet te vergeten. "Ik heb al te vaak gezien dat een perceel dan toch onder het onkruid loopt als het later in het seizoen veel regent."

Grootte belangrijker dan aantal
Bij de onkruidbestrijding in uien is behalve de middelenkeuze ook de regelmaat van spuiten zeer belangrijk. "Als het even kan een interval van maximaal 7 dagen", adviseert Dorrestijn. "En als dat door omstandigheden niet lukt, altijd eerder spuiten en vooral niet later." Dorrestijn's laatste tip gaat over de dosering: "Stem die af op de grootte van het onkruid. Sommige telers kijken te veel naar de uienplantjes of ze nemen een lagere dosering omdat er weinig onkruid staat. Maar dan bestaat de kans dat je gaat onderdoseren met als gevolg dat je het onkruid niet doodspuit maar ziek spuit. En een ziek plantje neemt bij de volgende bespuiting niets op. Maar een ui die even stil heeft gestaan, trekt wel weer bij."

Stomp en Wing P zijn geregistreerde handelsmerken van BASF, AZ500 en Starane Top zijn geregistreerd handelsmerken van Corteva.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.com

Publicatiedatum: