Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ WEEK 17

"Overvloedig uienaanbod voldoet aan tamme vraag, wortelseizoen loopt ten einde"

Afzet in de laatste fase
Volgens de LÖK loopt de afzet van de Oostenrijkse aardappeloogst van 2023 langzaam maar zeker ten einde. Een aantal handelaren heeft de allerlaatste restvoorraden uit hun magazijnen al geleverd aan de retail. Ook de boeren hebben over het algemeen geen aardappelen meer. Enkele retailers hebben nog redelijke voorraden om de levering van bepaalde assortimenten in de foodretail tot het pinksterweekend te garanderen. Supermarkten blijven ook afhankelijk van geïmporteerde goederen uit Duitsland en Frankrijk. Er zijn geen prijswijzigingen. In Neder-Oostenrijk bedragen de prijzen voor de laatste partijen vrije producten doorgaans 45 euro/100 kg en in Opper-Oostenrijk tot 52 euro/100 kg. De binnenlandse vroege aardappelvoorraden zijn tot nu toe goed gevuld, maar de effecten van de recente vorstnachten in Oost- en Zuid-Oostenrijk zijn nog moeilijk in te schatten. De eerste Oostenrijkse Heurigen-aardappelen voor de retail worden verwacht in de tweede helft van mei.

Onevenwichtige marktomstandigheden voor uien
De situatie op de Oostenrijkse uienmarkt blijft onevenwichtig. Tegenover een overvloedig aanbod staat een tamme vraag, zowel op de binnenlandse als op de exportmarkt. Vooral partijen van zwakke kwaliteit vereisen een snelle verkoop. Deze kunnen echter nauwelijks meer op de markt worden gebracht of alleen met flinke prijsverlagingen. Het aanbod van premiumuien is daarentegen al beheersbaar en de prijzen zijn grotendeels stabiel. De telersprijzen konden zich net handhaven op het niveau van de week ervoor. Aan het begin van de week lagen de prijzen voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in kisten, tussen 38 en 43 euro/100 kg.

Wortelseizoen loopt ten einde
Het Neder-Oostenrijkse wortelseizoen 2023/24 loopt langzaam maar zeker ten einde. Steeds meer handelaren hebben hun verkoopseizoen afgerond. De resterende voorraden zijn meestal gereserveerd voor binnenlandse retailers. De wortelen voor de vrije markt zijn beperkt. De verkoopsituatie, zowel op de binnenlandse markt als op de exportmarkt, is bevredigend. De telersprijzen zijn niet veranderd ten opzichte van vorige week. Aan het begin van de week bedroegen de prijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, meestal 60-65 euro/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: