Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrico verwacht fors hogere uitbetalingsprijs pootgoed

Agrico maakt aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van € 51,40 per 100 kg voor de pootgoedmaat bekend van oogst 2023. De prijs betreft een gemiddelde voor alle geleverde rassen en klassen op basis van herfst los afgehaald boerderij.

Opbrengst per hectare
Teeltjaar 2022/2023 wordt, mede door de extreme weersomstandigheden, gekenmerkt als een uitdagend teeltjaar. Het resultaat van oogst 2023 is dat de gemiddelde opbrengst per hectare daalde van 42.600 kilo per hectare in 2022 naar 40.560 kilo per hectare in 2023. Het percentage bovenmaat steeg van 14,5% in 2022 naar 36% in 2023.

De combinatie van prijs en volume leidt tot een financiële opbrengst per hectare. Ondanks de lagere opbrengst (kg) ten opzichte van het afgelopen jaar, is de financiële opbrengst per hectare aanzienlijk gestegen en komt 15% hoger uit dan oogst 2022.

Marktontwikkeling
Agrico communiceert met haar leden ook een gemiddelde prijs voor al het geleverde product, oftewel een prijs 28mm opwaarts. Dit jaar komt deze prijs uit op € 43,20 per 100 kg voor pootgoed oogst 2023. De afgelopen jaren steeg het prijsniveau met gemiddeld 18% per jaar.

Door de lage zetting was niet alleen de gemiddelde kilogramopbrengst per hectare lager, maar was ook sprake van een percentage bovenmaat van maar liefst 36%. Dit had als gevolg dat een groot deel van de bovenmaat, vooral van de rassen bestemd voor de industrie, als pootgoed is verkocht en dit oogstjaar dus een belangrijk deel uit maakt van de financiële hectare opbrengst bij onze leden.


Marc Zuidhof

Mark Zuidhof: "Enerzijds zien wij een dalend areaal voor pootaardappelen, aan de andere kant wordt het telen van pootaardappelen steeds aantrekkelijker door de stijgende prijzen als gevolg van de grote vraag. Hiermee wordt de inspanning van de leden om kwalitatief goede pootaardappelen te telen beloond."

In juli zal Agrico haar definitieve uitbetalingsprijzen bekendmaken.

Voor meer informatie:
Agrico
Duit 15
8305 BB Emmeloord
+31 (0)527 639980
[email protected]
www.agrico.nl

Publicatiedatum: