Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hardheid en huidvastheid in uien bepalend in retail, zeker bij tekorten"

In een jaar van uitdagende teeltomstandigheden is de kwaliteit van uien een belangrijk thema voor telers, verwerkers en veredelaars. Lindert Moerdijk, Sales Director bij MSP Onions, en André Boot, Senior Uien Specialist bij Hazera, leggen de focus daarbij op de hardheid en huidvastheid van uien, en benadrukken het belang van samenwerking, zo schrijft Hazera. "Wie kwaliteit wil leveren, moet vooruitkijken."

"We hebben te maken gehad met een late zaai, gevolgd door een hete zomer met zonnebrandperikelen en een oogst waarin de weersomstandigheden een negatieve impact hadden op de interne kwaliteit van de uien", somt André het afgelopen jaar op. "Het gevolg daarvan is dat in bijna iedere partij uien inwendig rot zit", vult Lindert aan. "Maar de grootste uitdaging voor ons is het inwendig schot. Door de droge zomer waren de omstandigheden om MH te spuiten niet ideaal, met schot tot gevolg."

"De tijd dat we de ui als een akkerbouwmatige teelt zagen is voorbij. Je moet ze behandelen als tuinbouwgewas, waarbij je direct stuurt om het gewas in zijn behoeftes te voorzien. Op die manier probeer je zo ideaal mogelijke omstandigheden, en daarmee constante groei te realiseren." Maar de teler kan natuurlijk niet alles oplossen, ziet Lindert. "De oplossingen die er voor inwendig schot zijn, vragen een stevige investering. Dan reist de vraag; wat verwachten we de komende 10 jaar van het klimaat, wat doet dit met de teeltomstandigheden en kunnen we daarop anticiperen?"

Investeren in kwaliteit
Dat vooruitkijken in de wispelturige uienteelt loont, bewijst MSP Onions met hun optische sorteermachine. "Doordat we hier vroeg in geïnvesteerd hebben, zijn we nu de een van de weinige verwerkers met een optisch sorteerder die we kunnen programmeren op kwaliteit. Daarmee zijn we in staat om nagenoeg iedere partij goed te verwerken en zo de juiste hardheid en huidvastheid te leveren." En dat ziet Lindert terug in de vraag. "We moeten nachten doordraaien om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat de uienkwaliteit in heel Europa daalt, merken we aan het feit dat we al sinds november aan andere Europese landen leveren. Dat is bijzonder vroeg. Voor de Nederlandse teler biedt dit ook weer kansen."

Hard en huidvast
"In de huidige markt zien we, zelfs bij overcapaciteit, dat er te korten zijn aan uien die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. ", vervolgt Lindert. "Die kwaliteitseisen zijn voor ons dus belangrijke speerpunten. In de rassen van Hazera zien we terug dat zij hier ook vol op inzetten." André bevestigt dit. "Met name in de lichtere zandgronden, waar de uitbreiding van de uienteelt de laatste jaren heeft plaatsgevonden, doen rassen als Vento, Dormo en Centro het goed. In die grond heb je een ui nodig die van nature wat rustiger groeit, zodat ze goed hard blijven."

Ook de huidvastheid is voor zowel Hazera als MSP een belangrijk thema. "Onze rassen kenmerken zich door een mooie ronde vorm en een hoog bewaarrendement", vertelt André. "Voor de teler is het van belang dat de uien ook verder in het seizoen dezelfde kwaliteit behouden. Groeien ze te hard, dan krijg je later te maken met kaalheid. Dat is bij onze rassen niet aan de orde." Ook het verwerkingsproces van MSP is gericht op het behouden van huidvastheid. "In ons proces staat productvriendelijkheid boven kwantiteit. Geen kiloknallers, maar liever wat minder uien die ook écht goed zijn", zegt Lindert. "Zeker nu de kwaliteit van de uien die van het land komen onder druk staat, is voorzichtigheid geboden."

Samen sterker de toekomst in
De kracht van de samenwerking tussen MSP Onions en Hazera zit volgens Lindert in de gezamenlijke ambitie. "We willen beiden de Nederlandse ui continu naar een hoger niveau blijven tillen. Daarin hebben we ook een gezamenlijke taak om telers zo goed mogelijk te adviseren. Vanuit MSP is de kennis die Hazera met ons deelt over de uienrassen heel waardevol." André haakt hierop in: "We willen telers, zeker in nieuwe teeltgebieden, adviseren waar zij terecht kunnen voor hoogwaardige verwerking. Samen optrekken met de verwerkers en kennis delen zijn hierbij heel belangrijk."

Voor meer informatie:
Hazera
Kanaalweg 14
1749 CE Warmenhuizen
+31 (0)162 690 900‏
[email protected]
www.hazera.nl

Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 34
4455 TL Nieuwdorp
[email protected]
www.msp-onions.com

Publicatiedatum: