Wortelen zijn nog steeds de populairste groente in Zwitserland. De Zwitsers aten er vorig jaar bijna zeven kilo van per persoon. Tomaten volgen op de tweede plaats. Als cherrytomaten echter zouden worden meegerekend bij het segment tomaten, zouden ze wortelen van de eerste plaats verdringen. Vorig jaar bedroeg de consumptie van verse en bewaarde groenten per hoofd van de bevolking in Zwitserland 80 kilo.
In 2023 bedroeg het groentenareaal in Zwitserland 14.268 hectare; dat is 123 hectare minder dan in het voorgaande jaar. Het volume verse groenten lag met 272.106 ton ook ongeveer 31.000 ton lager dan het jaar ervoor en daarmee iets onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Anderzijds lag het volume opgeslagen groenten met 81.525 ton ruim 24.000 ton hoger dan het jaar ervoor. Met 353.631 ton lag het totale binnenlandse aanbod 6.666 ton lager dan in 2022.
Naast de binnenlandse productie daalde ook de invoer van verse en opgeslagen groenten licht met 3.760 ton tot 352.280 ton.
Bron: lid/SZG