Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleine groen gasprojecten lopen tegen subsidieprobleem aan

Via het Programma Groen Gas stimuleert het kabinet groen gasproductie. Om de
nationale groen gasdoelstellingen te halen, zijn alle groen gas productietechnieken nodig, waaronder monomestvergisting. Dat stelt demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie in antwoord op Kamervragen van de VVD'ers Erkens en Van Campen.

Groen gas kan dienen als een vervanger van fossiel aardgas in het energiesysteem en als grondstof, met toepassingen in diverse sectoren zoals de industrie, de gebouwde omgeving, vervoer en de landbouwsector. De Kamerleden zien een win-win-situatie als mest ingezet kan worden voor groen gasproductie. Jetten erkent dat, maar wijst er wel op dat de potentie afhangt van de goedkeuring van de Europese Unie voor Renure (stikstofhoudende meststoffen gewonnen uit mest of digestaat).

De productie en verkoop van groen gas kan bijdragen aan extra inkomsten voor boeren.

Subsidiebedrag
De Kamerleden signaleren problemen met de SDE++-subsidie voor kleinschalige monovergistingsprojecten. Diverse bedrijven tekenden in 2023 in voor een lager tarief en grijpen daarmee naast een hoger tarief in de regeling van 2024. Jetten ziet geen aanleiding partijen die uiteindelijk na aanvraag van subsidie in 2023 toch afzagen van realisatie van een project alsnog de kans te geven bij een hoger tarief alsnog een aanvraag voor subsidie in 2024 te doen. "Ik ga ervan uit dat projecten die een aanvraag binnen de SDE++ 2023 hebben ingediend dit hebben gedaan omdat ze in staat zijn hun project te realiseren."

In de SDE++ 2023 konden monomestvergistingsprojecten met een vermogen kleiner dan 450 kW die groen gas produceerden een aanvraag indienen voor een basisbedrag van 0,1523 euro / kWh. Dit komt overeen met 1,49 euro per kuub groen gas. In de SDE++ 2024 wordt deze categorie opgesplitst in twee categorieën. Eén categorie geldt voor projecten met een vermogen tussen 110 kW en 450 kW met een basisbedrag van 0,1588 euro / kWh. Dit komt overeen met 1,55 euro / kuub groen gas. De tweede categorie geldt voor projecten met een
vermogen onder de 110 kW met een basisbedrag van 0,2187 euro / kWh. Dit komt overeen met 2,14 euro per kuub groen gas.

Bron: Ministerie EZK