Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omzetstijging van 4%

Door cybercriminelen ontvreemde geld weer terug op de rekening van HZPC

Aardappelveredelaar Royal HZPC Group denkt over het boekjaar 2023 / 2024 (juli – juni) een vergelijkbaar resultaat te behalen als in het vorige boekjaar. Met een verwachte financiële omzetstijging van 4%.

Stabiel resultaat in sterk bewegende markt
Seizoen 2023 / 2024 kenmerkt zich door sterke marktbewegingen aan vraag- én aanbodzijde. Zo berichtte Royal HZPC Group in het kwartaalbericht van februari al over de lage Europese opbrengsten. De aardappelveredelaar is er echter wel in geslaagd meer bovenmaten als pootaardappelen te verkopen dan een kwartaal geleden werd gedacht. Hierdoor is de verwachting dat de Europese bedrijven van Royal HZPC Group een beter resultaat kunnen laten zien. In andere regio's waren echter tegenvallers, onder andere veroorzaakt door hoge aardappelopbrengsten die zorgden voor overaanbod.

Financiële omzet stijgt naar verwachting met 4%
Gerard Backx: "We verwachten dat de totale tonnage die we verkopen en/of door licentienemers wordt afgezet, toeneemt met 5% vergeleken met het voorgaande jaar. Waarschijnlijk bereiken we op 1% na de mijlpaal van een miljoen ton."

De lage Europese opbrengsten, met name in Nederland, zorgen voor een 6% daling van de verwachte tonnage die wordt of is verkocht. Tegenover deze daling staat een verwachte groei van 23% van de in licentie geteelde tonnage. Dit komt met name door positieve ontwikkelingen in Amerika en Azië. Door de veranderende verhouding tussen directe verkopen en tonnen geproduceerd door licentienemers, in combinatie met de gestegen verkoopprijzen, stijgt de verwachte financiële omzet van Royal HZPC Group met 4% ten opzichte van de vorig jaar gerealiseerde omzet (omzet boekjaar 2022 / 2023: €423 miljoen).

Hiernaast voorziet de aardappelveredelaar een fractioneel hogere brutomarge van €72 miljoen en fractioneel hogere normale operationele kosten. Er wordt echter nog steeds rekening gehouden met hogere totale kosten door mogelijke voorzieningen voor debiteuren in politiek onrustige regio's. Deze situatie is ten opzichte van februari wel verbeterd, maar het is verstandig om dit als een onzekere factor te beschouwen richting het eindresultaat.

Vergelijkbaar resultaat verwacht
Door de beschreven ontwikkelingen handhaaft Royal HZPC Group de eerder gestelde verwachting van een nettoresultaat tussen €5 en €7 miljoen. In de twee voorgaande boekjaren realiseerde Royal HZPC Group een nettoresultaat van €7 miljoen. De genoemde resultaten zijn exclusief kosten van het Connecting Growers programma.

Geld weer terug op rekening
In het afgelopen kwartaal is het door cybercriminelen ontvreemde geld van Royal HZPC Group tot aan de laatste cent teruggestort. De aardappelveredelaar meldde in september dat ze getroffen was door een cyberaanval. Inmiddels hebben de betreffende autoriteiten het geld vrijgegeven van de geblokkeerde rekening waar het geld lange tijd op stond. Royal HZPC Group is niet geïnformeerd over eventuele resultaten van forensisch onderzoek. Met het terugstorten van het ontvreemde bedrag, sluit Royal HZPC Group het incident af.

Voor meer informatie:
Royal HZPC Group
+31 (513) 48 98 88
[email protected]
www.hzpc.com

Publicatiedatum: