Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Jansen Dongen en Leo de Kock & Zonen

In Primeur 21 van 18 mei 1994 een reportage over de presentatie van twee nieuwe merknamen in het Nederlandse assortiment van importaardappelen bij Jansen Dongen in Tilburg en Leo de Kock & Zonen in Purmerend. Lees hier het hele artikel.

Jersey Royal en New Cross nieuw in assortiment importaardappelen
Vanaf half mei a.s. wordt het Nederlandse assortiment importaardappelen uitgebreid met twee nieuwe merknamen, te weten Jersey Royal en New Cross Potatoes. De Nederlandse groothandels Jansen Dongen in Tilburg en Leo de Kock & Zonen in Purmerend hebben er de exclusieve verkoop van. De aardappelen zijn milieubewust geteeld. Ze worden tot half juli vooral in groentenspeciaalzaken in kleinverpakking aangeboden. De Jersey Royals komen van het grootste Engelse Kanaaleiland Jersey, de New Cross uit Zuid-Spanje en Zuid-Italië. Ze worden in koelauto's naar Nederland vervoerd.


Bedrijfsleider Claris ten Napel en mevrouw Toos den Riet-Jansen tijdens de presentatie

Koninklijk
Ter introductie van beide voor Nederland nieuwe merknamen gaf bedrijfsleider Claris ten Napel van Leo de Kock & Zonen in tegenwoordigheid van de directies van beide bedrijven en genodigden de volgende toelichting: "Jersey Royal - de precieze naam is Jersey Royal Kidney Fluke - staat in Engeland bekend als de koning van de nieuwe aardappelen. De aardappel wordt door ongeveer 600 over het algemeen kleinere familiebedrijven geteeld tot een seizoenstotaal van zo'n 40.000 ton waarvan het grootste deel in Engeland blijft. Voor het eerst vindt dit jaar ook export naar Nederland plaats alsmede naar Duitsland en Scandinavië."

Handwerk
De Jersey Royals worden op de steile hellingen van het eiland, waar als gevolg van de warme Golfstroom een bijna subtropisch klimaat heerst, met de hand gepoot en gerooid. Alleen op de meer vlakke gronden gebeurt dat met mechanische middelen. De vastkokende Jersey Royals heeft een typische smaak, die vermoedelijk te danken is aan de vulkanische bodem en de jaarlijkse bemesting met aan voedingsstoffen- en mineraalrijk zeewier. De Engelsen koken de Jersey Royals het liefst met een takje munt en geserveerd met een klontje boter. De schil is dun en het vlees heel lichtgeel. De kleinschalige landbouwbedrijven houden de teelt strikt in het oog. Slechts bij hoge uitzondering wordt gebruik gemaakt van chemische middelen en dan nog de voor het milieu minst schadelijke. Na de oogst worden de aardappelen aan een strenge kwaliteitscontrole onderworpen waardoor alleen de allerbeste knollen voor de verkoop in aanmerking komen en de exclusiviteit wordt gewaarborgd. Het prijsniveau is ongeveer gelijk aan dat van andere importaardappelen.


De kok schept de eerste vastkokende Jersey Royal-aardappelen uit de pan

New Cross
De New Cross aardappelen bestaan o.a. uit de vastkokende Nicola, de vrij vastkokende Santé en de kruimig kokende Alpha. De kooktypes zijn op de verpakking van 2,5 kg aangegeven: groen voor vastkokend, blauw voor vrij vastkokend en rood voor kruimig kokend. Ter afronding van de introductie konden directieleden, bedrijfsleiding en genodigden zich in het Dongens restaurant La Bonne Chère metterdaad overtuigen van de bijzondere smaak van de Jersey Royal die met o.a. asperges een uitstekende combinatie vormen.

Nieuw beeldmerk
Tussen de bedrijven door deelde Claris ten Napel nog mee dat Jansen Dongen en Leo de Kock & Zonen aan een project werken om komend najaar met een nieuw beeldmerk voor Nederlandse aardappelen van de nieuwe oogst uit te brengen. Daarbij gaat het om geregistreerde tafelaardappelen in kleinverpakking bestaande uit zowel nieuw als oude rassen. Ook worden op de verpakking de bestaande kleurcodes voor verschillende kooktypes vermeld.


De familie Jansen laat zich de Jersey Royals goed smaken

Bron: Primeur - 8e jaargang - nummer 21 - 18 mei 1994