Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Effectieve bestrijding van uienvlieg met nuttige nematoden"

Nu de meeste uien gezaaid zijn en de temperaturen omhoog gaan, ligt de uienvlieg (Delia antiqua) weer op de loer. De komende tijd is het raadzaam alert te zijn op deze plaag, zodat je op tijd maatregelen kunt nemen, zo meldt Koppert.

Hoe herkent men uienvlieg?

Het kan lastig zijn om uienvliegen te herkennen, vooral in de vroege stadia wanneer de symptomen niet altijd duidelijk zichtbaar zijn. Er zijn echter een paar symptomen waar men op moet letten. Het verwelken of vergelen van uienbladeren is een van de duidelijkste tekenen van uienvliegschade.

Bovendien kan de schade veroorzaakt door uienvlieg de plant kwetsbaarder maken voor andere ziekten en plagen, bijvoorbeeld Fusarium spp.

Effectieve bestrijding met nuttige nematoden
Nu traditionele methoden beperkter worden en bestaande producten aan effectiviteit verliezen, worden telers geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen bij de bestrijding van uienvlieg. Nuttige nematoden bieden een goed alternatief.

Een succesvolle bestrijding van uienvlieg begint met de juiste aanpak. Telers moeten de populatie ontwikkeling van de uienvlieg monitoren. Zo weet je wanneer de eerste vlucht van de uienvlieg eraan komt. Pas bij de eerste larven twee keer Capirel toe, met een interval van acht tot tien dagen. Dan zullen de meeste uienvlieglarven sterven en zal de schade beperkt blijven.

Tot slot is de juiste toepassing van de nematoden belangrijk. De grond moet vochtig zijn, felle zon moet vermeden worden, evenals veel wind anders droogt het product te snel op. Laat in de middag toepassen heeft dus het meeste effect. En ja, de toepassing kan zelfs tijdens een regenbui. Dan worden de nematoden meteen in de grond gespoeld.

Gemakkelijk te integreren in de IPM-strategie

Naast hun doeltreffendheid laten nuttige nematoden geen residu achter, is resistentie ontwikkeling onmogelijk en zijn ze gemakkelijk en veilig te gebruiken. Nuttige nematoden zijn compatibel met veel insecticiden, fungiciden, herbiciden en zelfs nematiciden, wat betekent dat ze hun werkzaamheid niet verliezen als ze naast de meeste chemische oplossingen worden gebruikt. Om er zeker van te zijn dat het product dat je wilt gebruiken niet schadelijk is voor onze nematodenproducten, kun je onze neveneffectendatabase raadplegen. Men hoeft alleen de naam van de nematodensoort of de productnaam in te vullen en de database laat meteen zien welke gewasbeschermingsmiddelen schadelijk zijn voor die specifieke nematode.

Breed scala aan doelen en gewassen
Nuttige nematoden bestrijden niet alleen uienvlieg, maar zijn ook een geweldige oplossing voor de bestrijding van bonenvlieg in diverse gewassen en rupsen in sla en spinazie.

Voor meer informatie:
Koppert
[email protected]
www.koppert.nl

Publicatiedatum: