Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook glastuinders met verduurzamingsplannen krijgen korting op financiering bij Rabobank

Per 15 mei breidt Rabobank het aanbod aan gunstige financieringen voor verduurzaming in de land- en tuinbouw uit. Voortaan kunnen ook agrarische bedrijven in akkerbouw, glastuinbouw en (open) tuinbouw hun verduurzamingsplannen met korting financieren bij Rabobank. Rabobank wil met deze gunstige financieringen bijdragen aan het verder verduurzamen van de Nederlandse land- en tuinbouw. Sinds najaar 2023 waren deze voordelige leningen al beschikbaar voor veehouderijen. Ruim 400 agrarische ondernemingen maken hier inmiddels gebruik van, vooral (80%) om de bedrijfsvoering te extensiveren.

Verschillende kortingen mogelijk
Rabobank denkt dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector in 2040 in evenwicht met de omgeving voedsel zal produceren. De verwachting is dan ook dat agrarische ondernemers verder gaan verduurzamen en daarvoor hebben zij geld nodig. Bijvoorbeeld om te innoveren, te extensiveren of om hun bedrijf (deels) om te schakelen. Rabobank wil na veehouders nu ook akkerbouwers en tuinders, met een toereikend verdienmodel, leningen verstrekken tegen gunstige voorwaarden. Dit is altijd maatwerk. Zo rekent Rabobank bijvoorbeeld minder rente of klanten hoeven tijdelijk niets af te lossen. Ondernemers krijgen daarmee financieel ruimte om hun bedrijf aan te passen. Rabobank heeft tot 2030 in elk geval 3 miljard euro beschikbaar voor deze duurzame leningen.

Gezonde bodem, waterkwaliteit en innovatie essentieel voor akkerbouw en (glas)tuinbouw
De uitbreiding van de gunstige financieringen vindt Rabobank ook voor de akkerbouw, glastuinbouw en (open) tuinbouw belangrijk. Een gezonde bodem, weerbare teelten, schoon water en efficiënt gebruik daarvan, zijn namelijk essentieel voor de voedselvoorziening én nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom wil de bank de doorontwikkeling van extensivering en precisielandbouw stimuleren. Efficiënter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting, door plaatsspecifieke toediening met nieuwe technieken zoals GPS, bodemscans en machines, helpt om de bodem gezonder en de teelt klimaatvriendelijker te maken.

Behalve financiering ook kennis en netwerk
In de rol van financier, sparring- en kennispartner helpt Rabobank agrarisch ondernemers bij het toekomstbestendig maken van hun bedrijf. Niet alleen draagt de bank financiële oplossingen aan, het deelt actief sectorspecifieke kennis en brengt partijen in de voedselketen met elkaar in contact om tot nieuwe oplossingen te komen. Alex Datema, directeur Food & Agri Rabobank: "Een goed voorbeeld is de grootste producent van aardappelproducten ter wereld, McCain. Samen met McCain ontwikkelde Rabobank een programma om akkerbouwers financieel een duwtje in de rug te geven om over te stappen op regeneratieve landbouw. In Nederland leveren zo'n 400 akkerbouwers aan McCain, waaronder ook klanten van Rabobank. Deze klanten komen in aanmerking voor nieuwe aantrekkelijke rentekorting op apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw."

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: