Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grillige uienmarkt in Oekraïne

Analisten van EastFruit hebben de afgelopen week een aanzienlijke stijging van de groothandelsprijzen voor uien op de Oekraïense markt waargenomen. De prijs voor kleine uien voor de groothandel is gestegen tot 18 UAH/kg (€ 0,42). Met name de hoogste prijsklasse is gestegen tot 22 UAH/kg (€ 0,51), een prijsinflatie van 150% binnen slechts twee weken.

Tijdens het weekend lieten handelaren doorschemeren dat de prijs zou kunnen oplopen tot 25-30 UAH/kg (€ 0,58 - € 0,70). Deze verwachting wijst op een aanstaande verhoging van de prijzen en een versnelling van de marktgroei deze week.

Het is belangrijk om deze prijsstijging in perspectief te plaatsen door te kijken naar de cijfers van vorig jaar. De huidige groothandelstarieven zijn namelijk nog steeds tweeënhalf keer lager dan in dezelfde periode vorig jaar en liggen dicht bij het vijfjarig gemiddelde.

Deze inflatoire trend in de uienprijzen is vooral opmerkelijk, gezien de recente periode waarin telers en handelaren gedwongen waren om uien gratis weg te geven vanwege een overaanbod. Het huidige tekort aan eersteklas uien heeft geleid tot een prijsstijging die internationale leveranciers zou kunnen aansporen om hun uien naar Oekraïne te exporteren.

Opmerkelijk genoeg komt deze ommekeer voort uit wat ooit als een onoverkomelijke uitdaging werd beschouwd. Ondanks de oorlogsomstandigheden zijn Oekraïense landbouwers erin geslaagd de teelt van groenten voor het traditionele borsjtsj-assortiment te hervatten. Dit dient als compensatie voor de verwoeste akkers en infrastructuur in de zuidelijke gebieden van de regio Kherson, die momenteel door Russische troepen bezet zijn.

Andriy Yarmak, econoom bij het Investment Department van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties: "Terwijl de uienoogst in veel landen zijn hoogtepunt bereikt, verwacht Oekraïne een maand te moeten wachten voordat de markt nieuwe zendingen verwelkomt. Bovendien kan de recente vorst schade hebben toegebracht aan de vroege opbrengsten van uien, waardoor de marktprijzen mogelijk zullen stijgen."

Voor het eerst dit seizoen zijn de uienprijzen in Oekraïne hoger dan die in buurland Polen en twee weken lang hoger dan die in Moldavië - een opmerkelijke verschuiving gezien de export van Oekraïne naar Moldavië slechts enkele weken eerder. Desondanks blijft het prijsverschil tussen deze landen marginaal, wat het vooruitzicht op wederzijdse handel uitsluit.

Omgekeerd wint het vooruitzicht van uienimport vanuit Centraal-Azië naar Oekraïne aan kracht. De markt in Oezbekistan biedt momenteel nieuwe uien aan tegen € 0,13- €0,14 in de kleine groothandel, met nog meer concurrerende prijzen die rechtstreeks bij telers verkrijgbaar zijn. Dit is een geschikt moment voor belanghebbenden om onderhandelingen te starten voor de levering van producten, om de kloof te overbruggen totdat de nieuwe oogst in Oekraïne klaar is voor de markt.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: