Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'K*tboeren' vastberaden om boer te blijven

In 'K*tboeren' van KRO-NCRV's Brandpunt+ worden vier jonge boeren gevolgd die, ondanks kritiek uit de samenleving en structurele onzekerheid, vastberaden zijn om boer te blijven. Varkens- en schapenboer Maurice gaat op festivals het gesprek aan over de beeldvorming rond boeren. Biodynamisch boerin Birk maakt zich druk over het uitputten van onze grond. De vrolijke agrarisch ondernemer Rint-Jan ziet overal handel in en melkboer, en akkerbouwer Bram doet er alles aan om het 'echte boerenverhaal te vertellen'. Vanaf maandag 27 mei is 'K*tboeren' wekelijks te zien om 16:00 uur bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3.

'K*tboeren'
'K*tboeren' is een vierdelige online serie van KRO-NCRV's Brandpunt+. Boeren kwamen de afgelopen jaren veelal boos in beeld, omdat ze het niet eens waren met het stikstofbeleid. Is dat alles wat boeren zijn? Boze slopers? In'K*tboeren' loopt KRO-NCRV mee met vier boeren: de nieuwe generatie - opgroeiend in een sterk gepolariseerde tijd waarin boeren vaak in het centrum van de aandacht staan.

Wie zijn zij? Waar lopen ze tegenaan? Ervaren zij een kloof tussen stad- en platteland? Hoe kijkt de nieuwe generatie boeren naar de toekomst? Brandpunt+ gaat de Randstad uit en legt vast wat er leeft in keten, op festivals, rond boerderijen en op veemarkten door heel het land.


┬ęKRO-NCRV

Varkens- en schapenboer Maurice
Maurice (22) werkt drie jaar in het familiebedrijf van zijn ouders in het Brabantse Eethen. Toen zijn moeder vorig jaar kanker kreeg, kwam er meer druk op het gezin te liggen en moest Maurice nog langere dagen maken. Een vakantie zit er al jaren niet meer in. Voorheen wilde hij graag akkerbouwer worden, maar dat zou het einde van het familiebedrijf betekenen. Dat ging hem aan zijn hart. Het steekt Maurice dat hij zo hard werkt, en toch zoveel commentaar krijgt van de buitenwereld. "Mensen die drie keer per jaar op vakantie gaan, dat die voor jou lopen te bepalen dat je een dierenmishandelaar bent. Hoe jij je werk doet is niet goed."

Handelaar en veehouder Rint-Jan
De Friese Rint-Jan (22) leerde het boerenleven en handelen in voer en vee van zijn opa. Aangezien hij zelf geen boerderij heeft, moet hij goed netwerken om rond te komen. "Hoe je het ook wendt of keert, het vee moet er zijn." Op de paardenmarkt in het Drenthse Zuidlaren zien we hoe hij een paard op de kop tikt. Rint-Jan wordt moe van de online negativiteit rondom boeren en hoe zij om zouden gaan met hun vee. In Friesland wordt hij wel goed ontvangen, maar daar buiten weet hij niet hoe er over hem gedacht wordt. "Ik kom nooit in de stad."
Biodynamisch akkerbouwer Birk
Dat het leven in de akkerbouw 'keihard beuken' is, weet Birk (25) als geen ander. Na een werkongeval dreigt ze haar pink te verliezen. Maar toch is ze vastberaden om door te boeren. "Om een steentje bij te dragen aan een gezond voedselsysteem. Dat is echt een passie voor mij." Omdat het leven op de boerderij erg eenzaam kan zijn, woont Birk in Zwolle, zodat ze ook makkelijk kan gaan stappen en sporten. "Ik wil doorgaan met dit werk, maar ik wil op deze leeftijd ook nog leuke dingen ontdekken." Zo is de atypische boerin vaak op afro feestjes te vinden.

Melkveehouder en akkerbouwer Bram
De 23-jarige Bram runt samen met zijn ouders een boerderij in het Brabantse Etten-Leur. Vijf jaar geleden besloot hij voltijd boer te worden, in plaats van diergeneeskunde te gaan studeren. "Al meer dan 400 jaar boert onze familie hier en het is gewoon iets hartstikke moois om te doen. Ik kon er niet tegen als dat zou eindigen." Bram maakt zelf boerenvlogs omdat hij vindt dat boeren te negatief in beeld komen. Terwijl hij juist duurzamer wil boeren. "Ik leef gewoon echt in onzekerheid wat dat betreft, want ik heb geen idee waar ik aan toe ben en hoe ik door kan gaan in de toekomst." Toch blijft hij positief en zoekt hij steeds naar oplossingen.

'K*tboeren', vanaf maandag 27 mei wekelijks om 16:00 uur bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3.

Bron: KRO-NCRV

Publicatiedatum: