Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Is de einddatum van zaaiuien bereikt?"

Is de einddatum van zaaiuien bereikt? Hier gaat Jonas Bodyn van Viaverda op in de nieuwsbrief. "We zijn intussen half mei, en veel uien zijn nog niet gezaaid geraakt. Ook vorig jaar kenden we een laat voorjaar. De natte zomer heeft er echter voor gezorgd dat we alsnog een mooi product konden rooien. De verschillen waren groot. Enerzijds waren er prachtige partijen uien, anderzijds stonden percelen te dun, hadden ze veel dikke nekken. Ook dit jaar is het risico op dat laatste groot", zo vertelt hij.

"Een ui begint doorgaans te bollen rond de langste dag. Het aantal groeidagen voor dit punt is belangrijk. Bij het 'bollingsproces' vormt de ui namelijk bladloze rokken die later de omtrek en de kwaliteit zullen bepalen. Bij een tekort aan groeidagen voor de start van het 'bollingsproces' heeft een ui te weinig loof en er zal ook nadien nog loof bijgemaakt worden. Het beeld van 10 tot 14 pijpen per ui en een zware, dikke hals is jullie na vorig jaar hoogstwaarschijnlijk niet vreemd meer. Te laat zaaien is bijgevolg nefast en absoluut te vermijden. We streven best naar minstens 3 pijpjes bij de langste dag.

Met voldoende water (en dus een onverstoorde groei) kan nog veel rechtgetrokken worden in de zomer. Ook geprimed zaad heeft een voordeel. De snellere start en jeugdontwikkeling zorgt voor een inhaalbeweging bij late zaai. Op percelen die vlot en goed te beregenen zijn, kan met geprimed zaad eventueel nog gezaaid worden. In andere gevallen is het eigenlijk af te raden om na de regen van deze week nog terug te beginnen. Het risico op een product van mindere kwaliteit is dan te groot, en laat net dat bij uien een belangrijke parameter zijn."

Proeven laat maar goed gestart
Ook op Viaverda zijn na lang wachten de uien gezaaid geraakt. "Op de site in Kruisem konden we zaaien op 2 mei 2024. Ondertussen hebben de uien al wat vocht gekregen en komen ze mooi boven. In de onkruidproef zijn we nu aan de derde behandeling. Dit jaar ligt er wederom een mechanisch object aan. Via deze nieuwsbrief kunnen jullie de ontwikkeling mee opvolgen. Om het onkruid voor te blijven hebben we intussen al 3 passages met de wiedeg uitgevoerd, waarvan 2 voor opkomst en 1 erna, in het kramstadium. De bedoeling is nu om dat op regelmatige basis te herhalen in de hoop dat we zonder chemie een mooi eindresultaat kunnen halen. Afgelopen week, op 8 mei, werd ook de rassenproef gezaaid. Dit jaar bestaat deze uit 19 variƫteiten."

Voor meer informatie:
Jonas Bodyn
Viaverda
+32 9 381 86 86
[email protected]
www.viaverda.be

Publicatiedatum: