Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jelmer Elzinga over uitdagende start zaaiseizoen 2024

"Zo extreem als deze winter de verwachtingen waren voor areaaluitbreiding is het niet geworden"

"De tweedejaars plantuien zaten deels tijdig in de grond. Echter, op sommige percelen moest men lang geduld hebben om te kunnen planten. De voorsprong in ontwikkeling van de vroeger geplante percelen zie je inmiddels duidelijk terug", vertelt Jelmer Elzinga, inkoper bij Waterman Onions en verkoper bij Uienzaad online. Hij beschrijft de komende periode in teeltupdates wat hem opvalt in het teeltseizoen van 2024.

Grote verschillen
Halverwege maart werden de eerste zaaiuien gezaaid op de vroege en drogere percelen. Inmiddels hebben enkele percelen het 2e – 3e pijpje. Andere percelen werden pas tussen 5 en 15 mei gezaaid. "De meeste uien zijn in week 18 gezaaid. "Sinds die tijd is het oneerlijk verdeeld wat het weer betreft", licht Jelmer toe. "Bepaalde teeltgebieden hebben sinds die tijd een groeiseizoen uit het boekje met voldoende warmte en gezonde hoeveelheden water, waar de uienpercelen in andere gebieden soms meerdere malen de volle laag krijgen qua neerslag." Helemaal aan de andere kant van het spectrum zien we soms zelfs ook percelen die droog liggen en smachten om water. Laat gezaaide uien met geprimed uienzaad groeien soms in 5-7 dagen al boven. Niet-geprimed uienzaad groeit binnen 9-14 dagen boven.

Door het uitdagende voorjaar komt niet het gehele geprognotiseerde areaal in de grond. Per saldo verwachten wij wel een lichte uitbreiding van het uienareaal in Nederland en de ons omliggende landen. Maar zo extreem als de verwachtingen waren voor de areaalsuitbreiding deze winter is het uiteindelijk niet. In de komende periode zal duidelijk worden hoeveel percelen uiteindelijk niet gezaaid zijn. En belangrijker nog wat de potentie is van de wel gezaaide percelen.

Insecten
Het warme weer biedt insecten de kans om toe te slaan. Momenteel zijn het met name aaltjes of uien- en bonenvlieg waar rekening mee gehouden moet worden. De schade van de bonenvlieg zal binnenkort afnemen, omdat deze op een grotere uienplant niet eenvoudig schade kan aanbrengen. "Blijf alsnog opletten voor schade door de uienvlieg en trips! Vanuit ervaring weten we dat ze goed gedijen tijdens deze warme weersomstandigheden", aldus Jelmer.

Bron: Waterman Onions

Voor meer informatie:
Waterman Onions
T: 0527 – 617 496
[email protected]
www.waterman-onions.nl

Publicatiedatum: