Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kwaliteit rode uien van Egyptische woestijngrond blijft heel het seizoen goed"

"Het Egyptische uienseizoen verloopt rustig. Egypte heeft geen concurrentie in de rode uienmarkt, terwijl Nederland de gele uienmarkt in een wurggreep heeft," zegt Zayed Lasheen, CEO van AfriGoodGrow, een AGF-exporteur gevestigd in Alexandrië, Egypte.

"Dit seizoen zijn de volumes van Egyptische rode uien gigantisch, waardoor de prijzen zijn gedaald ondanks de rustige concurrentie. We begonnen het seizoen op 500 euro CFA Rotterdam, een daling ten opzichte van 750 euro vorig seizoen, en de prijzen zijn nu gedaald naar 460 euro."

"De vraag komt voornamelijk uit West-Europa, vooral Engeland, omdat deze markt een voorkeur heeft voor rode uien. Consumenten in Oost-Europa geven de voorkeur aan gele uien en vinden hun aanbod in Nederland. In ieder geval is het moeilijk om te concurreren met Nederland, dat dit seizoen zeer lage prijzen hanteert," voegt Lasheen toe.

Maar de teler waarschuwt: "De prijzen zullen stijgen, en snel ook. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste verliezen uien een deel van hun watergehalte, waardoor de kosten stijgen, en ten tweede wordt het steeds moeilijker om uien van hogere kwaliteit uit Egypte te betrekken, vooral uien die op zandgrond in de woestijn worden geteeld."

Hij legt uit: "In Egypte worden uien geteeld op modderige donkere grond; deze uien zijn zacht en gevoelig voor schimmel en wortelrot, en kwetsbaar bij het verwerken. Deze problemen kunnen aan de oppervlakte komen na het verpakken, tijdens het transport of zelfs na de levering. Daarentegen zijn uien die in woestijnzandgrond worden geteeld sterker, voedzamer en gemakkelijk te oogsten en te sorteren, waardoor ze hun stevigheid behouden."

"Bij Afrigoodgrows hebben we het geluk dat we in een woestijngebied kunnen telen, waardoor we de rest van het seizoen hetzelfde kwaliteitsniveau kunnen behouden," besluit Lasheen.

Voor meer informatie:
Zayed Lasheen
AfriGroodGrow
Tel: +420 739 019 060
[email protected]
www.afrigoodgrow.com

Publicatiedatum: