Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slimme planning stimuleert export van Nieuw-Zeelandse uien naar de EU

Nieuw-Zeelandse telers van uien hebben de vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie, die op 1 mei in werking is getreden, aangegrepen om hun marktpositie te verbeteren. De vrijhandelsovereenkomst schaft een tarief van 9,6% af op de export van Nieuw-Zeelandse uien naar de EU, waardoor telers jaarlijks ongeveer $3 miljoen kunnen besparen.

Nieuw-Zeeland, waar ongeveer 85% van de teelt van uien wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Europa en Zuidoost-Azië, heeft de export naar de EU strategisch uitgesteld om zich aan te passen aan de afschaffing van het tarief. James Kuperus, chief executive van Onions NZ, benadrukte dat de uien op 1 mei door de douane werden vrijgegeven, waardoor ze vrij van rechten in de EU konden worden ingevoerd. Hoewel het exacte volume van de opgeslagen uien niet werd gespecificeerd, schatte Kuperus dat tot 35.000 ton in het lopende jaar belastingvrij de EU zou kunnen binnenkomen.

De vroege goedkeuring van de vrijhandelsovereenkomst door het Nieuw-Zeelandse parlement maakte deze strategische stap mogelijk. De vrijhandelsovereenkomst komt er op een moment dat de sector zich herstelt van tegenslagen, waaronder een aanzienlijk oogstverlies in Hawke's Bay als gevolg van de cycloon Gabrielle. In het huidige seizoen zijn de groeiomstandigheden verbeterd, waardoor het exportseizoen is verlengd en de productkwaliteit is verbeterd. Met een sterke marktvraag positioneert Nieuw-Zeeland zich met zijn reputatie voor uien van hoge kwaliteit goed voor de export naar Europa, Zuidoost-Azië en China.

Bron: ruralnewsgroup.co.nz

Publicatiedatum: